Trwa ładowanie...

Niedoceniana polska zupa. Wspiera jelita, nerki, chroni przed chorobami

Avatar placeholder
31.01.2024 08:16
Zupa ogórkowa wzmacnia odporność i podkręca trawienie
Zupa ogórkowa wzmacnia odporność i podkręca trawienie (Getty Images)

Ta zupa to idealny sposób na rozgrzanie organizmu w chłodne dni. Sekret tkwi w kiszonych ogórkach, które nawet po ugotowaniu zachowują wiele cennych właściwości. Odpowiednie połączenie warzyw wzmacnia układ pokarmowy i wspiera odporność.

spis treści

1. Idealna zupa ogórkowa

Ogórkowa obok rosołu i pomidorowej, znajduje się w czołówce najpopularniejszych polskich zup. Jest doceniana przede wszystkim ze względu łatwość przygotowania i charakterystyczny, wyrazisty smak.

Wśród przepisów na najlepszą ogródkową można znaleźć wersje z różnymi proporcjami i modyfikacjami, ale w większość składników pozostaje niezmienna. Podstawa to wywar mięsny, utarte kiszone ogórki, włoszczyzna, ziemniaki oraz przyprawy.

Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"
Zupa ogórkowa wspieraja odporność i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego
Zupa ogórkowa wspieraja odporność i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego (Adobe Stock)

Zupa ogórkowa doskonale sprawdzi się z w chłodne zimowe dni, idealnie rozgrzewa organizm i pobudza układ odpornościowy. Najczęściej jest podawana na ciepło, ale w okresie letnim można ją podawać też na zimno, np. w postaci kremu z dodatkiem awokado.

2. Właściwości prozdrowotne ogórkowej

Kluczowym i zarazem najcenniejszym składnikiem zupy ogórkowej są ogórki kiszone, które nie tylko są niskokaloryczne, ale jeszcze pobudzają proces przemiany materii i pomagają m.in. przy problemach z zaparciami i nadkwasotą. Ogórki to także źródło kukurbitacyny – substancji chroniącej przed nowotworami - oraz antyoksydantów hamujących rozwój szkodliwych wolnych rodników.

Kiszonki to też prawdziwa bomba witamin i minerałów, dostarczają m.in. witamin A, C, K, kwasu foliowego, fosforu, magnezu, manganu i potasu. Witamina C przede wszystkim wzmacnia kondycję układu odpornościowego. Z kolei potas i magnez dbają o odpowiednią sprawność układu nerwowego, a w zupie ogórkowej ich źródłem są również ziemniaki, liście laurowe, czy ziele angielskie.

Kiszone ogórki doskonale wpływają na kondycję skóry, dzięki czemu cera odzyskuje blask. Wykazano również ich korzystny wpływ na układ moczowy, regularne spożywanie ogórków kiszonych zmniejsza ryzyko rozwoju kamicy nerkowej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze