Niedoceniane przez Polaków. Chronią przed rakiem, obniżają ciśnienie
Są przysmakiem dla Greków, Włochów, Albańczyków czy Francuzów. Warto korzystać z ich doświadczenia, bo to właśnie dieta mieszkańców basenu Morza Śródziemnego kolejny rok z rzędu została uznana za najzdrowszą na świecie. Te niepozorne liście można kisić, faszerować, wreszcie suszyć i robić prozdrowotne napary.
1. Liście winogron. Zrób z nich gołąbki
Liście winogron w tradycyjnej kuchni greckiej czy bałkańskiej z powodzeniem się faszeruje: małe zawiniątka ze świeżych lub kiszonych liści przypominają nasze polskie gołąbki. Mogą być też ciekawą i zdrową alternatywą dla liści kapusty, szpinaku czy jarmużu. Liście winogron można nie tylko kisić, ale też dusić czy dodawać do innych kiszonek lub pikli.
Zawierają witaminę A oraz C, a także witaminy z grupy B, są też źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza resweratrolu, błonnika oraz cennego dla serca potasu. Ta szczególna kombinacja związków obecnych w niedużych liściach winorośli sprawia, że wykazują właściwości przeciwzapalne, wzmacniają naczynia krwionośne, pobudzają krążenie krwi, obniżają poziom ciśnienia tętniczego, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe.
Dodatkowo liście winogron można wykorzystywać do robienia prozdrowotnych naparów wspierających odporność, które stanowić będą tarczę przed wirusami i bakteriami. Liście mają też silne działanie moczopędne oraz łagodne właściwości przeczyszczające. Wspierają pracę jelit, nerek i pęcherza moczowego, pomagają w oczyszczaniu organizmu. Z kolei okłady z tłuczonych liści winorośli mogą zmniejszać obrzęki, przyspieszać gojenie ran i regenerację naskórka. Z liści można wreszcie robić także płukanki przy zapaleniu górnych dróg oddechowych.
2. Winogrona. Jesienne superowoce
Jesienią oczywiście nie możemy zapominać o samych owocach winorośli, bo winogrona oczywiście są również źródłem błonnika, witamin i minerałów oraz potężnego resweratrolu. Substancja ta ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Badania z ostatnich lat wskazują, że zwalcza wolne rodniki, ma zdolność do hamowania agregacji czerwonych krwinek, więc zapobiega zatorom, a także hamuje tworzenie płytki miażdżycowej. Zgodnie z ustaleniami badaczy ma też pozytywny wpływ na insulinowrażliwość oraz pobudzenie lipolizy, która może zmniejszać objętość tkanki tłuszczowej.
Wreszcie resweratrol wykazuje działanie neuroprotekcyjne i antynowotworowe, warto więc dostarczać go do organizmu na wszelkie sposoby – m.in. spożywając ciemne winogrona, liście winorośli czy wreszcie sięgając po napary z suszonych liści rośliny.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl