Niedojrzałe truskawki. Zobacz, czy można je jeść (WIDEO)
Maj i czerwiec to sezon na świeże truskawki. Najsmaczniejsze są te czerwone, mają najwięcej soku. Niektórzy jednak zjadają również truskawki jeszcze zielone. Jak to może wpłynąć na zdrowie?
Maj i czerwiec to sezon na świeże truskawki. Najsmaczniejsze są te czerwone, mają najwięcej soku. Niektórzy jednak zjadają również truskawki jeszcze zielone. Jak to wpływ na zdrowie? Niedojrzałe, białozielone truskawki mogą mieć mniej fruktozy, a nieco więcej błonnika.
O ile spożycie jednej czy dwóch nie zaszkodzi, o tyle zjedzenie większej liczby może wywołać ból brzucha, biegunkę, a w skrajnych sytuacjach także wymioty. Jeśli więc kupisz zielone truskawki, poczekaj aż dojrzeją. Truskawki to bardzo zdrowe owoce.
Są skarbnicą witaminy C i błonnika. Pektyny w nich zawarte wspierają perystaltykę jelit. Flawonoidy z kolei pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych.
Truskawki mają niski indeks glikemiczny, niewielką ilość kalorii, ale za to wiele substancji odżywczych i witamin. Mogą je spożywać także osoby chore na cukrzycę oraz osoby, stosujące dietę odchudzającą.
Zobacz wideo na temat owoców:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.