Niemcy się zajadają. Polacy nie doceniają i jedzą to mięso głównie 11 listopada
Tradycyjnie mięso to jada się 11 listopada, bo stare porzekadło mówi, że "najlepsza gęsina na św. Marcina", ale jego walory warto doceniać przez cały rok. Jeśli chcesz spróbować w kuchni czegoś nowego, postaw na gęsinę.
1. Częściej jadają ją Niemcy
Polska słynie z mięsa gęsi, jednak większość tego cennego produktu eksportujemy do innych krajów, na przykład do zachodnich sąsiadów. W Polsce przeciętnie zjadamy tylko ok. 300 g tego gatunku mięsa w roku i mimo że Polska z niego słynie, to zdecydowanie częściej jedzą ją Niemcy.
W czasach Polski szlacheckiej, gęś często gościła na stołach i była popularnym rodzajem drobiu. Decydowała o tym ich specyfika - gęsi są odporne na choroby i łatwo adaptują się w różnych warunkach, więc hodować ptaki mogli zarówno mieszkańcy dworu, jak i chłopskiej chaty.
Gęsina jest aromatyczna i tłusta, więc najlepiej smakuje pieczona. Chociaż powszechnie nazywana jest "białym mięsem", ma ciemny kolor, może nawet bardziej przypominać wołowinę. Mięso gęsi jest bogatsze w składniki odżywcze niż kurczak i bardziej aromatyczne niż inne rodzaje drobiu.
Zazwyczaj spożywa się gęsinę pieczoną w wysokiej temperaturze, ale możemy przygotować ją także w inny sposób. Doskonale komponuje się z takimi dodatkami jak ziemniaki, buraczki, modra kapusta czy pieczone jabłka.
2. Gęsina ma liczne właściwości zdrowotne
Mięso gęsi jest dość tłuste, zawiera 96 miligramów cholesterolu w 100 gramach, ale dostarcza cennego białka, które pomaga budować masę mięśniową i utrzymać zdrową wagę. Jeśli szukasz dobrej alternatywy dla wołowiny, która zapewni wystarczającą ilość białka, to gęś bez skóry ma aż 22,8 g białka w 100 g.
Jest też lepszym źródłem żelaza niż wołowina, wieprzowina lub kurczak. Żelazo tworzy hemoglobinę, rodzaj białka znajdującego się w czerwonych krwinkach, które transportuje tlen.
Gęsina zawiera witaminę A, która jest dobra dla skóry i oczu oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i B12. Mięso to jest tłustsze niż kurczak. Na każde 100 g gęsiny przypada 2,79 g tłuszczów nasyconych.
Mięso gęsie jest też bogate w ważne aminokwasy, czyli substancje chemiczne, które pomagają organizmowi wytwarzać białka, a tym samym zapewniają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. W mięsie gęsim znajdują się ważne aminokwasy, takie jak glicyna.
Niektóre ważne minerały, które możemy pozyskać z gęsiny, to:
- wapń - ważny dla rozwoju zdrowych kości i zębów,
- magnez, który jest potrzebny do wytwarzania białka i utrzymania zdrowego układu odpornościowego,
- fosfor - wspierający zdrowe kości i zęby,
- potas, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl