3 z 8Idealna przyprawa
Chociaż lubimy mięso smażone, pieczone i z rusztu, to obawiamy się, czy na pewno jest bezpieczne dla zdrowia. Zdania w tej kwestii są podzielone. Jedni uważają, że potrawa przygotowana na grillu jest mniej kaloryczna, ponieważ podczas obróbki wytapia się z z niej tłuszcz. Inni – wręcz przeciwnie, że grillowanie jest niebezpieczne ze względu na dym i substancje, które powstają podczas spalania.
Podobne toksyny uwalniają się także podczas smażenia. Jest na to sposób - do mięsa dodajmy rozmarynu. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Kansas odkryli, że roślina ta posiada związki rozkładające rakotwórcze substancje, które powstają podczas obróbki termicznej mięsa. Okazuje się, że rozmaryn blokuje powstawanie amin heterocyklicznych – stężenie spada o 30-100 proc. w zależności od czasu trwania obróbki termicznej.