Nieocenione źródło zdrowia. Tę kaszę jedz jak najczęściej
Zaczyna pęcznieć pod wpływem płynów, łatwo więc "nasycić" ją dowolnym smakiem, w zależności od preferencji. Można ugotować ją w wodzie, bulionie, sosach i mleku. Sprawdzi się w wielu potrawach, a przy okazji dostarczy wielu składników odżywczych.
1. Składniki odżywcze kaszy pęczak
Kasza pęczak, odmiana kaszy jęczmiennej to wyjątkowe źródło arabinoksylanów i beta-glukanów, które są formami błonnika pokarmowego. Zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także witaminy A, E i K. Co więcej, jest bogatym źródłem niezbędnych składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, fosfor, potas, selen, cynk i sód.
Regularne spożywanie kaszy pęczak ma wiele korzyści zdrowotnych. Arabinoksylany i beta-glukany wspierają zdrowie układu pokarmowego, poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm i regulują poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Witaminy z grupy B poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, wpływają więc na zdrowie psychiczne, a dodatkowo przyczyniają się do utrzymania zdrowej skóry i włosów. Witaminy A, E i K są niezbędne dla zdrowia oczu, skóry, kości i układu immunologicznego.
Składniki mineralne zawarte w kaszy pęczak, takie jak magnez, żelazo i fosfor, odgrywają kluczowe role w utrzymaniu zdrowia kości, produkcji czerwonych krwinek i regulacji ciśnienia krwi.
2. Jak spożywać kaszę pęczak?
Kasza pęczak jest niezwykle wszechstronna. Można ją serwować jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych, zup (na przykład krupniku) i sałatek, a także jako podstawowego składnika kaszotto (czyli polskiej odpowiedzi na risotto).
Sprawdza się jako nadzienie do gołąbków i pierogów, jest niezastąpiona w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, a ugotowana podstawowo — czyli w wodzie — charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem, który trudno podrobić.
Chociaż kasza pęczak jest zazwyczaj dobrze tolerowana, powinny jej unikać osoby z nietolerancją na gluten.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl