Trwa ładowanie...

Niepozorne, ale o supermocy. Jeden związek ma zdolność niszczenia komórek raka wątroby

 Katarzyna Prus
10.12.2022 09:57
Mandarynki to bomba zdrowia
Mandarynki to bomba zdrowia (Getty Images)

Choć są mniej okazałe od pomarańczy, nie ustępują im w niczym, jeśli chodzi o zdrowotne właściwości. Pomagają walczyć z nadwagą i otyłością, a także chronią przed cukrzycą, a nawet - jak dowodzą badania naukowe - przed rakiem.

spis treści

1. Bomba zdrowia

Jeśli sięgać po jakąś przekąskę, to tylko po mandarynki, zwłaszcza, że teraz jest na nie sezon. Są nie tylko słodkie, ale i bardzo zdrowe.

Właściwości mandarynek:

  • wzmacniają odporność,
  • chronią przed cukrzycą i chorobami serca,
  • chronią przed chorobami oczu,
  • pomagają w walce z nadprogramowymi kilogramami,
  • zapobiegają nowotworom.
Zobacz film: "Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie?"
Mandarynki mają wiele zdrowotnych właściwości
Mandarynki mają wiele zdrowotnych właściwości (Getty Images)

Oprócz witaminy A i witaminy C oraz błonnika mandarynki zawierają nobiletynę - rodzaj flawonoidu, który zapobiega procesom prowadzącym do cukrzycy i chorób serca.

Zawiera ją przede wszystkim skórka, dlatego nie warto jej wyrzucać, ale dodać np. do świątecznych wypieków.

2. Mandarynki kontra rak wątroby

Dowodów na potężną moc mandarynek dostarczają między innymi wyniki badań naukowców z Leicester School of Pharmacy. Okazuje się, że salvestrol Q40, który zawiera skórka mandarynek, ma zdolność niszczenia niektórych komórek nowotworowych, m.in. tych odpowiedzialnych za raka wątroby.

Według naukowców, ten związek przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję i doprowadza do ich rozkładu.

3. Chronią przed infekcjami

Mandarynki to bogate źródło witaminy C (26,7 mg/100 g, czyli 38 proc. dziennego zapotrzebowania), która wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, ale nie tylko.

To także antyoksydant, który hamuje namnażanie się wolnych rodników, a to one prowadzą do przedwczesnego starzenia się organizmu, a nawet nowotworów.

4. Bezcenne dla oczu i talii

Mandarynki to także zastrzyk witaminy A (pod względem zawartości ustępują tylko grejpfrutowi), która pozytywnie wpływa na budowę kości i zębów, chroni skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję. Chroni też przed chorobami oczu, w tym jaskry i zaćmy.

Mandarynki mają jeszcze jedną zaletę. Mimo że są słodkie, nie tuczą. Jeden owoc to tylko 34 kcal, więc z powodzeniem mogą zastąpić słodkie przekąski. W ponad 80 proc. składają się z wody, a dodatkowo zawarty w nich kwas cytrynowy i jabłkowy przyspieszają trawienie i ułatwiają oczyszczanie organizmu. Ponadto mają niski indeks glikemiczny, na poziomie 30, więc mogą je jeść także cukrzycy.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze