Niezwykły owoc zbija cukier i cholesterol. Udowodnione naukowo działanie
Ten aromat przywodzi na myśl herbatę earl-grey, jednak bergamota wykorzystywana jest szeroko w przemyśle cukierniczym, kosmetycznym, a nawet perfumeryjnym. Hybryda pomarańczy i cytryny rozpowszechniona we włoskim mieście Bergamo ma też wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
1. Bergamota. Źródło witamin i polifenoli
Bergamota (Citrus bergamia Risso) początkowo znana była jedynie w Indiach, ale rozpowszechniono ją głównie w słonecznej Kalabrii. Jej nazwa nawiązuje do włoskiego miasta Bergamo, gdzie po raz pierwszy sprzedawano olej z bergamoty.
Zwany też pomarańczą bergamotą owoc ma żółto-zieloną, pofałdowaną skórkę. Miąższ posiada charakterystyczny kwaskowaty i gorzki smak. To dlatego, że bergamotka jest hybrydą gorzkiej pomarańczy i cytryny. Choć nie należy do owoców, po które sięgniemy na deser, to jest źródłem cennych substancji o działaniu wspierającym zdrowie.
Zawiera takie związki jak flawonoidy z grupy polifenoli, kumaryny i psoraleny oraz węglowodory monoterpenowe i seskwiterpenowe. Znajdują się w białej skórce oraz soku z owocu, natomiast jego miąższ jest bogactwem witamin, m.in. z grupy B, witaminy C oraz A, a także minerałów, takich jak potas, żelazo, cynk czy wapń.
2. Tajna broń na cholesterol
Z uwagi na skład bergamoty wykazuje ona działanie:
- przeciwzapalne,
- obniżające poziom glukozy we krwi,
- przeciwdrobnoustrojowe,
- przeciwmiażdżycowe,
- antynowotworowe,
- kardioprotekcyjne,
- immunostymulujące.
Jest szczególnie cenna z uwagi na działanie obniżające cholesterol. Badania potwierdzają, że suplementacja wyciągami z bergamoty w dawce 500 lub 1000 mg już po 30 dniach może prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego o 31 proc., a także zbicia frakcji LDL cholesterolu i trójglicerydów – nawet o 40 proc. Może również wpłynąć pozytywnie na poziom tzw. "dobrego" cholesterolu, czyli frakcji HDL.
Co więcej, zgodnie z wynikami prac naukowców, ekstrakty z bergamoty mogą być przydatne także dla osób z zaburzeniami lipidowymi, które stosują statyny. Okazało się, że suplementacja pomarańczą bergamotą dawała podobne efekty jak leczenie, pozwalając na zastosowanie niższych dawek farmaceutyków.
Wszystko za sprawą obecnych w owocach flawanonów, które działają podobnie jak leki zmniejszające stężenie cholesterolu we krwi. Hamują aktywność reduktazy HMG-CoA, czyli enzymu wątrobowego odpowiedzialnego za regulowanie procesu produkcji cholesterolu w naszym organizmie.
Polscy eksperci na łamach "Folia Cardiologica" z 2018 roku potwierdzają, że polifenole obecne w bergamocie mają korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym oddziałują pozytywnie także na śródbłonek naczyń. Zwracają uwagę, że efekty stosowania nutraceutyków na bazie bergamoty dają podobną korzyść, co małe dawki leków syntetycznych, dlatego też "mogą w niektórych przypadkach być ważną alternatywą dla leków konwencjonalnych".
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl