Nigdy nie jedz na śniadanie. Lekarka wymienia najgorsze wybory

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Największe znaczenie mają jednak produkty, które o poranku trafiają na nasze talerze. Niektóre z nich pod żadnym pozorem nie powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie.

Nigdy nie jedz na śniadanie. To najgorszy wybór, prowadzi do otyłości i cukrzycyNigdy nie jedz na śniadanie. To najgorszy wybór, prowadzi do otyłości i cukrzycy
Źródło zdjęć: © Getty Images, Facebook 

Najgorsze produkty na śniadanie

Lekarka z Harvardu, dr Monique Tello, która na co dzień pracuje w Massachusetts General Hospital w USA i jest autorką przewodnika dotyczącego wprowadzania zdrowych zmian w stylu życia, ostrzega przed spożywaniem niektórych popularnych produktów na śniadanie.

Choć często sięgamy po nie w pośpiechu lub z wygody, mogą one negatywnie wpływać na nasze zdrowie, szczególnie gdy stają się regularnym elementem naszej diety. Dr Tello wskazuje, że śniadanie powinno dostarczać energii na cały dzień, a wiele osób wybiera posiłki, które nie spełniają tego zadania, a wręcz przeciwnie - szkodzą.

"Kiedy patrzę na typową ofertę śniadaniową w wielu restauracjach, supermarketach, food truckach i myślę o zdrowiu, to płakać mi się chce. Babeczki, bajgle, pączki, naleśniki, gofry, francuskie tosty…" - wymienia ekspertka na łamach "Harvard Health".

Płatki śniadaniowe dla dzieci. Eksperci je sprawdzili i alarmują ws. ich składu

Na pierwszym miejscu znalałzy się babeczki i pączki. Choć kuszą swoim wyglądem i smakiem, te wypieki to prawdziwa bomba cukrowa. Są one bogate w przetworzone węglowodany i cukry proste, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi.

Po spożyciu takiego śniadania poziom cukru szybko opada, co powoduje uczucie zmęczenia i głodu już wkrótce po posiłku. Regularne spożywanie babeczek i pączków może prowadzić do nadwagi, otyłości i problemów z sercem.

Naleśniki i gofry to popularne propozycje śniadaniowe, zwłaszcza w USA, gdzie podawane są z syropem klonowym, cukrem pudrem czy bitą śmietaną, ale to kolejny przykład śniadania pełnego pustych kalorii. Przetworzone węglowodany i dodany cukier sprawiają, że takie posiłki szybko podnoszą poziom glukozy, ale nie dostarczają wartościowych składników odżywczych. Tego typu śniadanie powoduje wzrost wagi, podwyższone ciśnienie krwi i ryzyko cukrzycy.

Podobnie jak naleśniki, bajgle i tosty francuskie dostarczają głównie przetworzonych węglowodanów i cukru, zwłaszcza jeśli podawane są z kremami, dżemami czy syropami. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się sycącym wyborem, szybko powodują wzrost poziomu cukru we krwi, co prowadzi do gwałtownego spadku energii w ciągu dnia.

Dlaczego te produkty są szkodliwe?

Według dr Tello problemem tych śniadaniowych propozycji jest brak równowagi w dostarczaniu składników odżywczych. Produkty takie jak babeczki, pączki czy naleśniki są bogate w cukry proste, ale ubogie w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, które pomagają utrzymać uczucie sytości i stabilny poziom energii przez dłuższy czas.

Spożycie dużych ilości cukru powoduje szybki wzrost poziomu glukozy, co jest związane z ryzykiem otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Dr Tello sugeruje, że warto postawić na bardziej zbilansowane śniadania, które dostarczą energii na dłużej i wspierają nasze zdrowie.

Lekarka proponuje prosty posiłek składający się z mrożonych owoców, jogurtu naturalnego (niesłodzonego) oraz orzechów. Takie śniadanie dostarcza błonnika, białka oraz zdrowych tłuszczów, co zapewnia sytość i stabilny poziom energii przez dłuższy czas.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. HMS

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka