Trwa ładowanie...

Nigdy nie kupuj takich pierniczków. Katarzyna Bosacka ostrzega

Katarzyna Bosacka zdradza, jakich pierniczków lepiej nie kupować
Katarzyna Bosacka zdradza, jakich pierniczków lepiej nie kupować (Getty Images, Instagram)

Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków na temat zdrowego odżywiania i porównuje znane produkty spożywcze. Teraz przygotowała serię publikacji na temat świątecznych smakołyków. Ekspertka wskazuje, na co zwracać uwagę podczas kupowania pierników i czego nie powinny mieć w składzie.

spis treści

1. Pierniki - na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Katarzyna Bosacka od lat zajmuje się edukacją Polaków na temat zdrowego odżywiania, porównuje ceny, skład produktów i radzi, na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów. Ekspertka teraz wzięła się za świąteczne specjały.

W nagraniu opublikowanym na Instagramie radzi, na co zwracać uwagę podczas kupowania pierników. Bosacka podkreśla, że prawdziwe pierniki powinny być zrobione z mąki żytniej, czyli z ciasta żytniego zwanego również ciastem chlebowym". - W takich cukierniach, które produkują prawdziwe pierniki na mące żytniej, żaden okruszek tego ciasta chlebowego się nie zmarnuje - podkreśla.

Zobacz film: "Jak przechowywać pierniczki? Do świąt będą idealnie miękkie"

Bosacka zdradza też ciekawostkę historyczną. Lata temu toruńscy piernikarze mieli taki zwyczaj, że kiedy urodziła im się córka, robili ciasto i dopiero gdy wychodziła za mąż, piekli z niego pierniki.

Uwaga na skład pierników. Unikaj przede wszystkim oleju palmowego
Uwaga na skład pierników. Unikaj przede wszystkim oleju palmowego (arch. prywatne)

2. Uwaga na tłuszcz palmowy

Specjalistka ds. żywienia ostrzega też przed tłuszczem palmowym w składzie ciastek. Powinniśmy się go wystrzegać również we wszystkich innych produktach. Jak przypomina, częściowo utwardzony olej palmowy jest "źródłem szkodliwych izomerów trans, które mówiąc krótko: zatykają nam tętnice".

- Pierniki nie powinny mieć żadnego tłuszczu palmowego, żadnych dziwnych dodatków, a czekolada też powinna być dobrej jakości - podkreśla Bosacka

Ekspertka zdradza też trik na wykorzystanie starszych pierników, które zostały np. z ubiegłorocznych wypieków. Czy można je bezpiecznie spożywać?

- Pierniki w zasadzie nigdy się psują, dlatego że mąką żytnia, przyprawy korzenne, które się w nich znajdują, są konserwantami i to naturalnymi, więc jeśli zostały wam pierniki z zeszłego roku, to rozkruszcie je, dodajcie masła i zróbcie z nich spód do sernika - radzi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze