Nigdy nie łącz z alkoholem. Możesz uszkodzić wątrobę

To jeden z najsmaczniejszych owoców lata – jest słodki, a dzięki temu, że składa się w głównej mierze z wody, świetnie nawadnia. Od lat jest również popularny wśród imprezowiczów. "Pijany arbuz", czyli owoc nasączony wódką lub wymieszany z alkoholem miąższ arbuza może być jednak szkodliwy i uszkadzać wątrobę.

Nigdy nie łącz go z alkoholemNigdy nie łącz go z alkoholem
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

"Pijany arbuz". Jak szkodzi?

Badania potwierdzają, że arbuz ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwcukrzycowe, a nawet przeciwwrzodowe. Wszystko dlatego, że jest bogatym źródłem fenoli, alfa-tokoferolu, karotenoidów, takich jak beta-karoten, witamina C i likopen.

Co ciekawe, arbuz zawiera nawet o 40 proc. więcej likopenu niż pomidory. Ten prozdrowotny związek zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób serca, a także udaru, bo hamuje agregację płytek krwi. Neutralizuje wolne rodniki, zapobiega stanom zapalnym i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Może też normalizować ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu.

Do tego arbuz świetnie nawadnia, dlatego jest jednym z najlepszych owoców na lato, niekoniecznie jednak powinien być spożywany w towarzystwie dużych ilości alkoholu. Jedno z badań wskazuje, że sok z arbuza miał hepatoprotekcyjny i neuroprotekcyjny wpływ na myszy, u których za pomocą etanolu wywołano stres oksydacyjny.

6 powodów, aby jeść arbuza

Arbuz to bardzo dobre źródło likopenu
Arbuz to bardzo dobre źródło likopenu © Pixabay

Inne jednak dowiodło interakcji między suplementacją likopenu a spożyciem alkoholu i wskazywało na "potrzebę ostrożności wśród osób pijących alkohol, które również spożywają duże ilości dodatkowego likopenu".

Co więcej, u szczurów, którym podawano etanol, odnotowano znacznie wyższe stężenie likopenu. Badacze postawili hipotezę, że alkohol może zwiększać absorpcję przeciwutleniacza w jelitach. To z kolei może przyczyniać się do zapalenia wątroby, a także wpływać na poziom CYP2E1, który odgrywa ważną rolę w metabolizowaniu nadmiernych ilości alkoholu w wątrobie.

Samo zdrowie, ale nie dla każdego

Arbuzy stanowią cenne źródło witamin A, B oraz E, a także minerałów, takich jak cynk, miedź, żelazo czy wapń, a przede wszystkim potas. Smakują przy tym tak dobrze, że trudno oprzeć się pokusie zjedzenia jednego czy dwóch kawałków. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na bezkarne sięganie po arbuza.

Z arbuzem nie powinny przesadzać osoby:

  • z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym cukrzycą, ponieważ arbuz jest źródłem dużych ilości cukru prostego, fruktozy,
  • z zaburzeniami pracy nerek, jeśli zalecono ograniczenie płynów – niecałe 300 g arbuza to równowartość jednej szklanki wody,
  • stosujące suplementy potasu lub cierpiące na hiperkaliemię,
  • uczulone lub z nietolerancją fruktozy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka