Niskotłuszczowe naleśniki

Posiłek jest mniej kaloryczny niż tradycyjna wersja naleśników. Tłuste mleko i olej zastąpione zostały lżejszymi odpowiednikami. Dobrane przyprawy – wanilia i cynamon działają rozgrzewająco, i zmniejszają apetyt na słodycze.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Składniki

  • ¾ szklanki mąki,

  • 1-2 łyżeczki cukru,

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,

  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • ¼ łyżeczki cynamonu,

  • szczypta soli,

  • ¾ szklanki + 2 łyżki (14 łyżek) mleka sojowego,

  • ½-1 łyżeczka soku z cytryny,

  • spray do smażenia.

Sposób przygotowania

Niskotłuszczowe naleśniki
Niskotłuszczowe naleśniki (Zdjęcie naleśników / Shutterstock)

Do mleka dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Mleko powinno zacząć się lekko zsiadać. Wymieszać dokładnie suche składniki. Dodać około połowy przygotowanego mleka i ekstrakt waniliowy, zmiksować razem. Dodać resztę mleka – zależnie od konsystencji ciasta (trochę gęstszego niż na naleśniki) dodać więcej mleka lub mąki. Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 227,48 kcal
Białka 11,96 g
Tłuszcz 4,34 g
Cholesterol 1,7 mg
Węglowodany 43,48 g
Błonnik 2,09 g
Witamina C 21,14 mg
Witamina A 9,9 µg

Komentarz

Naleśniki są dobrym źródłem białka roślinnego i wielu ważnych substancji chemicznych zwalczających wolne rodniki. Potrawa pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszy ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego oraz opóźni procesy starzenia komórek. Mleko sojowe jako źródło roślinnych estrogenów chroni przed nowotworami, w szczególności przed nowotworem sutka. Danie może być spożywane przez osoby uczulone na białko mleka krowiego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.