Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Niskotłuszczowe naleśniki

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 23:55
Niskotłuszczowe naleśniki
Niskotłuszczowe naleśniki (Zdjęcie naleśników / Shutterstock)

Posiłek jest mniej kaloryczny niż tradycyjna wersja naleśników. Tłuste mleko i olej zastąpione zostały lżejszymi odpowiednikami. Dobrane przyprawy – wanilia i cynamon działają rozgrzewająco, i zmniejszają apetyt na słodycze.

Składniki

  • ¾ szklanki mąki,

  • 1-2 łyżeczki cukru,

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,

  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • ¼ łyżeczki cynamonu,

  • szczypta soli,

  • ¾ szklanki + 2 łyżki (14 łyżek) mleka sojowego,

  • ½-1 łyżeczka soku z cytryny,

  • spray do smażenia.

Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Do mleka dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Mleko powinno zacząć się lekko zsiadać. Wymieszać dokładnie suche składniki. Dodać około połowy przygotowanego mleka i ekstrakt waniliowy, zmiksować razem. Dodać resztę mleka – zależnie od konsystencji ciasta (trochę gęstszego niż na naleśniki) dodać więcej mleka lub mąki. Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie227,48 kcal
Białka11,96 g
Tłuszcz4,34 g
Cholesterol1,7 mg
Węglowodany43,48 g
Błonnik2,09 g
Witamina C21,14 mg
Witamina A9,9 µg

Komentarz

Naleśniki są dobrym źródłem białka roślinnego i wielu ważnych substancji chemicznych zwalczających wolne rodniki. Potrawa pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszy ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego oraz opóźni procesy starzenia komórek. Mleko sojowe jako źródło roślinnych estrogenów chroni przed nowotworami, w szczególności przed nowotworem sutka. Danie może być spożywane przez osoby uczulone na białko mleka krowiego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze