Niskotłuszczowe naleśniki
Posiłek jest mniej kaloryczny niż tradycyjna wersja naleśników. Tłuste mleko i olej zastąpione zostały lżejszymi odpowiednikami. Dobrane przyprawy – wanilia i cynamon działają rozgrzewająco, i zmniejszają apetyt na słodycze.
Składniki
- ¾ szklanki mąki,
- 1-2 łyżeczki cukru,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- ¾ szklanki + 2 łyżki (14 łyżek) mleka sojowego,
- ½-1 łyżeczka soku z cytryny,
- spray do smażenia.
Sposób przygotowania
Do mleka dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Mleko powinno zacząć się lekko zsiadać. Wymieszać dokładnie suche składniki. Dodać około połowy przygotowanego mleka i ekstrakt waniliowy, zmiksować razem. Dodać resztę mleka – zależnie od konsystencji ciasta (trochę gęstszego niż na naleśniki) dodać więcej mleka lub mąki. Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 227,48 kcal |
Białka | 11,96 g |
Tłuszcz | 4,34 g |
Cholesterol | 1,7 mg |
Węglowodany | 43,48 g |
Błonnik | 2,09 g |
Witamina C | 21,14 mg |
Witamina A | 9,9 µg |
Komentarz
Naleśniki są dobrym źródłem białka roślinnego i wielu ważnych substancji chemicznych zwalczających wolne rodniki. Potrawa pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszy ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego oraz opóźni procesy starzenia komórek. Mleko sojowe jako źródło roślinnych estrogenów chroni przed nowotworami, w szczególności przed nowotworem sutka. Danie może być spożywane przez osoby uczulone na białko mleka krowiego.