Trwa ładowanie...

Niskotłuszczowe naleśniki

Posiłek jest mniej kaloryczny niż tradycyjna wersja naleśników. Tłuste mleko i olej zastąpione zostały lżejszymi odpowiednikami. Dobrane przyprawy – wanilia i cynamon działają rozgrzewająco, i zmniejszają apetyt na słodycze.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Składniki

  • ¾ szklanki mąki,

  • 1-2 łyżeczki cukru,

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,

  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • ¼ łyżeczki cynamonu,

  • szczypta soli,

  • ¾ szklanki + 2 łyżki (14 łyżek) mleka sojowego,

  • ½-1 łyżeczka soku z cytryny,

  • spray do smażenia.

Sposób przygotowania

Do mleka dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Mleko powinno zacząć się lekko zsiadać. Wymieszać dokładnie suche składniki. Dodać około połowy przygotowanego mleka i ekstrakt waniliowy, zmiksować razem. Dodać resztę mleka – zależnie od konsystencji ciasta (trochę gęstszego niż na naleśniki) dodać więcej mleka lub mąki. Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie227,48 kcal
Białka11,96 g
Tłuszcz4,34 g
Cholesterol1,7 mg
Węglowodany43,48 g
Błonnik2,09 g
Witamina C21,14 mg
Witamina A9,9 µg

Komentarz

Naleśniki są dobrym źródłem białka roślinnego i wielu ważnych substancji chemicznych zwalczających wolne rodniki. Potrawa pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszy ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego oraz opóźni procesy starzenia komórek. Mleko sojowe jako źródło roślinnych estrogenów chroni przed nowotworami, w szczególności przed nowotworem sutka. Danie może być spożywane przez osoby uczulone na białko mleka krowiego.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.