Niszczy szkodliwe bakterie w jelitach. Stosuj tylko na zimno

Olej kokosowy ma wiele zalet, jeśli jest wykorzystywany z rozwagą. Chociaż zawiera tłuszcze nasycone, które mogą wpływać na zdrowie serca, to jego prozdrowotne właściwości - zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - sprawiają, że jest chętnie stosowany przez osoby dbające o zdrowie i urodę.

Sprawdzi się nie tylko w kuchni. Korzystaj z jego dobrodziejstw, ale z umiaremSprawdzi się nie tylko w kuchni. Korzystaj z jego dobrodziejstw, ale z umiarem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy jest podstawą wielu dań kuchni azjatyckiej i karaibskiej, gdzie ceniony jest za swój delikatny, kokosowy aromat. Warto jednak wiedzieć, że najwięcej prozdrowotnych właściwości wykazuje, gdy jest stosowany na zimno.

Dzięki temu możemy czerpać z jego naturalnych antyoksydantów oraz witaminy E, która wspomaga zdrowie skóry. Warto od czasu do czasu wykorzystać go jako dodatek do sałatek, koktajli czy deserów.

Jedną z najważniejszych zalet oleju kokosowego jest jego działanie antywirusowe, antygrzybicze i antybakteryjne. Spożywanie niewielkich ilości może wspomagać układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami.

Czy olej kokosowy to "czysta trucizna"?

Ponadto olej ten jest polecany kobietom w ciąży, ponieważ pomaga łagodzić typowe dolegliwości, takie jak zgaga, poranne mdłości, wzdęcia czy zaparcia. Dzięki właściwościom łagodzącym, może także wspierać zdrowie przewodu pokarmowego, niszcząc szkodliwe bakterie w jelitach, redukując podrażnienia żołądka i wspomagając trawienie.

Wykorzystanie w kosmetyce

Olej kokosowy zyskał popularność również jako naturalny kosmetyk. Stosowany zewnętrznie doskonale nawilża i ujędrnia skórę, co sprawia, że jest często wykorzystywany przez przyszłe mamy w walce z rozstępami.

Jego działanie regenerujące pomaga utrzymać elastyczność skóry, co jest szczególnie ważne w okresie ciąży. Uznawany za jeden z najzdrowszych naturalnych kosmetyków, nie zawiera substancji drażniących ani chemicznych dodatków.

Olej ten może zastąpić drogie balsamy do ciała czy kremy ochronne, a nawet preparaty myjące - wystarczy wymieszać go z szarym mydłem i wodą, aby stworzyć łagodny, naturalny produkt do kąpieli.

Olej kokosowy nie dla wszystkich

Pomimo licznych zalet, olej kokosowy ma również pewne zagrożenia, o których warto pamiętać. Przede wszystkim, choć jest to tłuszcz naturalny, jest również tłuszczem nasyconym, co oznacza, że jego nadmierne spożycie może prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu LDL.

Długotrwałe i nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Osoby z problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby wątroby czy trzustki, powinny zrezygnować z oleju kokosowego do swojej diety.

Stosowanie oleju kokosowego na skórę może w niektórych przypadkach prowadzić do reakcji alergicznych lub zapychania porów. Osoby z cerą tłustą lub trądzikową powinny zachować ostrożność i przetestować olej na małej powierzchni skóry przed jego regularnym używaniem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Healthline

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka