Obniża poziom cholesterolu i koi nerwy. Jak wybrać dobry bób?

Polacy niechętnie sięgają po warzywa strączkowe, choć coraz więcej mówi się o ich właściwościach zdrowotnych. Wyjątkiem jest bób, po który ruszamy tłumnie wraz z rozpoczęciem się sezonu. Najlepszy – ten młody, koniecznie świeży. Jak taki wybrać? To wcale nie jest trudne.

Nie jest łatwo kupić świeży i smaczny bóbNie jest łatwo kupić świeży i smaczny bób
Źródło zdjęć: © Pexels
Karolina Rozmus

Co warto wiedzieć o bobie?

Podobnie jak inne warzywa strączkowe bób jest cennym źródłem białka, nie tylko dla osób na dietach roślinnych. Dane Głównego Urzędu Statystycznego jeszcze w 2018 roku wskazywały, że statystyczny Polak zjada niespełna jeden kilogram strączków rocznie, czyli... 18 g dziennie.

Bób, wbrew złej sławie ciężkostrawnych strączków, ułatwia pracę jelit za sprawą błonnika, dzięki białku syci na długo, a w dodatku jest też źródłem węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.

- W warzywach strączkowych jest także dużo potasu, miedzi, magnezu, więc można powiedzieć, że mają działanie kojące na układ nerwowy – dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska, założycielka Nutrition Lab.

Jak gotować bób? Sprawdzony sposób na sezonowy przysmak

Ekspertka zaleca zestresowanym, by zamiast innych przekąsek podjadali gotowany bób – dla rozładowania napięcia i uzupełnienia niedoborów magnezu, które pojawiają się przy silnym stresie, a także pogłębiają go.

- Jedzmy więc bez obaw, ale pamiętajmy, że bób, jak wszystkie strączkowe, należy do kategorii produktów dość kalorycznych – uprzedza dietetyczka. Połowa kilogramowego woreczka, w jakie pakowany jest zazwyczaj bób, to ok. 400 kCal.

Bób jest także idealnym produktem dla osób zmagających się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. A warto wiedzieć, że ten problem może dotyczyć nawet 60 proc. Polaków.

- Ma działanie obniżające poziom cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów, bo zawiera naturalne statyny – podkreśla ekspertka.

Nie ulega wątpliwości, że po bób warto sięgać – od początku po sam koniec sezonu. A co z tymi, którzy nie mogą znieść intensywnego zapachu, jaki towarzyszy gotowaniu? Ekspertka zdradza pewien trik.

- Ci, którzy czują do bobu niechęć z powodu jego intensywnego i bardzo charakterystycznego zapachu, jakim wypełnia się kuchnia, powinni znać jeden trik. W czasie gotowania bobu wkładamy do garnka naturalny korek od wina. On pochłania cały aromat bobu, który dla większości z nas jest drażniący, a niekiedy całkowicie odbiera apetyt – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska.

Jak rozpoznać, że bób jest świeży?

"Stary" bób może mieć ciemny - pomarańczowy lub brązowy kolor łupinki
"Stary" bób może mieć ciemny - pomarańczowy lub brązowy kolor łupinki © Getty Images

Najlepiej smakuje młody, świeży bób – intensywnie zielony, jędrny o delikatnym zapachu. Ten późny, "stary" bób jest znacznie bardziej mączysty i choć ma swoich amatorów – to właśnie on najintensywniej pachnie. Wyróżniają go duże, płaski ziarna, widoczne już przez worek foliowy. Amatorzy młodego bobu po prostu powinni na niego polować wraz z rozpoczęciem się sezonu, czyli z pierwszymi dniami czerwca.

Jednak również młody bób może być niesmaczny – zbyt długi czas od zerwania lub wyłuskania bobu ze strąka, długie przechowywanie w szczelnie zamkniętym plastikowym worku – oto główni winowajcy.

Na co zwrócić więc uwagę podczas zakupu bobu?

  • lekko pomarańczowe czy wręcz brązowe ziarna – takiego bobu nie należy kupować, w zamian szukajmy ziaren jasnozielonej barwy,
  • korzonek na ziarnku bobu – powinien być zielonkawy lub niemal biały, jeśli ma ciemny kolor, to dyskwalifikuje bób,
  • mocno zaparowany, napęczniały worek – to oznaka, że bób nie jest świeży, może mieć nieprzyjemny kwaśny smak, a zjedzenie go spowodować nieprzyjemne dolegliwości trawienne.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka