Trwa ładowanie...

Wydłuża życie nawet o 14 lat. Chroni przed rakiem i cukrzycą

Avatar placeholder
20.07.2024 15:46
Zdaniem lekarza jeden składnik wydłuża życie o 14 lat. Zapobiega cukrzycy, chroni przed rakiem
Zdaniem lekarza jeden składnik wydłuża życie o 14 lat. Zapobiega cukrzycy, chroni przed rakiem (Getty Images)

Dr Noel Young, ekspert w dziedzinie innowacji klinicznych, podkreśla, że mimo iż średnia długość życia ludzi systematycznie rośnie, to jakość naszego życia w kontekście zdrowia nie jest na odpowiednim poziomie. Jak można to zmienić? Dr Young proponuje cztery proste kroki, które mogą pomóc w osiągnięciu długowieczności i zdrowia, nawet do 100 lat.

spis treści

1. 4 filary długowieczności według lekarza

Dr Young uważa, że tylko cztery proste kroki dzielą nas od dłuższego i zdrowszego życia. Specjalista w dziedzinie innowacji klinicznych wyjaśnia, że schorzenia takie jak cukrzyca czy choroby serca są często "napędzane" przez styl życia.

- Te stany są powiązane z krótszymi telomerami – ochronnymi nasadkami na końcach naszego DNA – które powodują, że komórki przestają się dzielić lub umierają, gdy stają się zbyt krótkie, co coraz częściej zdarza się, gdy się starzejemy – wyjaśnia dr Young w rozmowie z express.co.uk.

Zobacz film: "Zalety spożywania owsianki każdego dnia"

Według badań zmiany w stylu życia mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, które jednocześnie odpowiadają za przedwczesne starzenie organizmu oraz mogą wydłużyć życie nawet o 14 lat. Cztery proste kroki, które proponuje dr Young, to zerwanie z używkami jak alkohol i papierosy, utrzymanie prawidłowej masy ciała, regularna aktywność fizyczna oraz dieta bogata w błonnik.

Błonnik w diecie chroni przed nowotworami i może wydłużać życie
Błonnik w diecie chroni przed nowotworami i może wydłużać życie (Pixabay)

Błonnik reguluje poziom cukru we krwi, wspiera perystaltykę jelit, ale też odpowiada za prawidłowy mikrobiom jelitowy i chroni przed rozwojem raka.

2. Chroni przed rakiem piersi i jelita grubego

Badacze z Harvard School of Public Health przez ponad 20 lat obserwowali nawyki żywieniowe ponad 90 tys. kobiet. Zebrane dane nasunęły wniosek, iż codzienna porcja błonnika w diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 25 proc.

Naukowcy odkryli, że każda dziesięciogramowa porcja błonnika pokarmowego przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka piersi o co najmniej 13 proc. Warto podkreślić, że warzywa zawierają średnio 0,5-15,8 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, natomiast owoce średnio 2,0 g/100g produktu.

Badanie The European Prospective Investigation for Cancer and Nutrition (EPIC) dowiodło też, że błonnik może nawet o 10 proc. zmniejszać ryzyko raka jelita grubego, jeśli tylko zwiększymy spożycie błonnika o zaledwie 10 g dziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze