Trwa ładowanie...

Oczyszcza z toksyn, pomaga schudnąć. Wątroba będzie ci wdzięczna

Avatar placeholder
22.08.2023 21:16
Syrop z zielonych orzechów to doskonała przekąska. Oczyści organizm i pomoże w utracie wagi
Syrop z zielonych orzechów to doskonała przekąska. Oczyści organizm i pomoże w utracie wagi (Getty Images)

Zielone orzechy włoskie można przygotować na wiele sposobów, a do tego niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jaki mają wpływ na nasz organizm i w jaki sposób najlepiej jest je przygotować?

spis treści

1. Zielone orzechy włoskie i korzystny wpływ na zdrowie

W zielonych orzechach włoskich znajduje się wiele korzystnych dla zdrowia substancji. Cechuje je wysoka zawartość garbników, łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych, jodu oraz kwercetyny.

Niedojrzałe orzechy włoskie są też cennym źródłem witamin z grupy B, C oraz E, a także magnezu i fosforu. Obfitość witamin i minerałów korzystnie wpływa na układ nerwowy, kostny, a także wspiera prawidłowe ciśnienie krwi i zwalcza wolne rodniki.

Przekąska przygotowana z zielonych orzechów włoskich pomoże odtruć organizm, ma działanie oczyszczające oraz ograniczy wchłanianie toksycznych związków do organizmu, a do tego poprawi procesy trawienne.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Przetwory z niedojrzałych orzechów włoskich

Niedojrzałe orzechy włoskie najlepiej zbierać na przełomie czerwca i lipca, choć wiele zależy od pogody. Orzech musi być miękki, warto więc sprawdzić stopień jego dojrzewania. Jak to zrobić?

Wystarczy wbić wykałaczkę lub dużą igłę. Jeśli narzędzie przejdzie na wylot, a z otworów wycieknie sok, orzechy sprawdzą się do przygotowania przetworów. Surowiec można wykorzystać do wielu prostych i smacznych przepisów.

Warto przygotować słodki syrop, który będzie świetnym dodatkiem do deserów i z powodzeniem zastąpi słodycze. Przekąska ma mnóstwo korzyści zdrowotnych.

Syrop z niedojrzałych orzechów włoskich oczyści organizm z toksyn, poprawi pracę wątroby i wzmocni odporność, szczególnie po infekcji. Zjedzenie kilku owoców doda energii i pobudzi do działania.

3. Przepis na słodki syrop

Miksturę szczególnie zaleca się osobom, które zmagają się z anemią i otyłością. Syrop korzystnie wpłynie na organizm podczas leczenia chorób układu oddechowego. Przygotowanie jest proste i nie potrzeba wielu składników.

Wystarczy niecały kilogram orzechów, pół kilograma cukru, goździki oraz laska wanilii i cynamonu. Orzechy dokładnie umyj i nakłuj na głębokość 2-3 centymetrów, a następnie włóż do słoika i zalej wodą, by były przykryte w całości.

Przez kolejne trzy dni wymieniaj wodę rano i wieczorem. Po tym czasie odcedź orzechy i ugotuj je, aż zrobią się ciemne i miękkie. Czas na przygotowanie syropu. Do 0,5 l wody dodaj cukier i przyprawy. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, dodaj przecedzone orzechy.

Całość gotujemy do momentu, kiedy orzechy staną się pomarszczone, a następnie ciasno układamy je w słoikach i zalewamy syropem. Pojemniki układamy do góry dnem do ostygnięcia. Syrop warto zapasteryzować i nie należy go spożywać wcześniej niż trzy tygodnie po przygotowaniu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze