Oczyszczająca dieta - składa się wyłącznie z zup
Jedzenie zup staje się coraz modniejsze. Łatwo je przyrządzić, są sycące, a odpowiednio skomponowane według nowoczesnych przepisów nie tuczą, natomiast zawierają wszystkie ważne dla zdrowia elementy. Jak się okazuje, poza zupami na gorąco, warto jeść też te przyrządzane i serwowane na zimno - dzięki temu, że nie są gotowane, zachowują wiele dodatkowych wartości odżywczych.
Bestsellerowa książka z przepisami
Rachel Beller, dietetyczka i założycielka Instytutu Żywienia w Beverly Hills w Kalifornii napisała książkę "Moc zup: 3-dniowy detoks, 3-tygodniowy plan odchudzania". Książka składa się wyłącznie z przepisów na zupy (na ciepło i na zimno). Pozycja nie jest jeszcze dostępna w języku polskim, jednak my już dziś przedstawiamy najważniejsze zasady żywienia oraz najciekawsze przepisy na oczyszczające zupy.
Kilka zasad
Skład każdej z potraw oparty jest o kilka zasad:
- Dziennie organizmowi trzeba dostarczyć przynajmniej 30 gramów błonnika.
- Wartość energetyczna poszczególnych posiłków nie powinna przekraczać 350 kalorii.
- Należy stworzyć własną bazę warzywną, czyli wybrać sobie ulubione warzywa niskoskrobiowe (np. czerwona papryka, cukinia) z dodatkiem których tworzone będą zupy.
- W każdym z posiłków popołudniowych trzeba dostarczać organizmowi porcję białka (fasola, łosoś, grillowany kurczak) oraz dodawać do nich zdrowy tłuszcz (awokado, orzeszki piniowe, orzechy nerkowca, śmietana).
Książka Rachel Beller nie jest jeszcze dostępna w języku polskim, jednak my już dziś prezentujemy wybrane przepisy. Szczególnej uwadze polecamy oryginalne nazwy zup.
Bądź moją bazą - na zielono
Zupa na zimno, wegańska i bezglutenowa Składniki (na jedną porcję):
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
- 1 mały banan;
- 1 szklanka szpinaku baby;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżka nasion chia.
Umieść mleko, banany, szpinak, cynamon i nasiona chia w blenderze, a następnie zmiksuj na gładką masę.
Orzeźw mnie – hiszpańska czerwona papryka
Zupa na zimno lub ciepło, wegańska i bezglutenowa
Składniki (na cztery porcje):
- 4 duże pomidory, posiekane;
- czerwona papryka, posiekana (bez gniazda nasiennego);
- 1-2 ząbki czosnku, posiekane;
- 4 łyżki czerwonego octu winnego;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
sól i czarny pieprz do smaku.
Umieść pomidory, paprykę, czosnek, ocet, olej i sok z cytryny w blenderze i zmiksuj na puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Można podgrzać przed podaniem.
Oczyść mnie – na bazie cukinii
Zupa na ciepło, wegańska i bezglutenowa
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 łyżka oleju lub oliwy;
- 1 szklanka posiekanej cebuli lub pora;
- 1-2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę;
- 6 średnich cukinii pokrojonych w plastry;
- litr bulionu;
- sól morska i czarny pieprz do smaku
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, pora i czosnek i smaż przez 3-5 minut, aż zmięknie. Dodaj cukinie, zmniejsz ogień do minimum i gotuj 5-7 minut, aż zmięknie. Dodaj tyle rosołu, aby pokryć cukinię, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejnych 20 minut. Na koniec wszystko zblenduj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Uzdrów mnie – święta minestrone
Zupa na ciepło, wegańska i bezglutenowa
Składniki:
- 1 łyżka oleju ;
- 1 szklanka posiekanej cebuli lub pora;
- 1-2 ząbki czosnku, przepuszczonego przez praskę;
- 2 żółte kabaczki, posiekane;
- 2 cukinie, posiekane;
- 1 marchewka, posiekana;
- 3 pomidory, posiekane
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 szklanki jarmużu, posiekane
- 2 szklanki szpinaku, posiekanego
sól morska i czarny pieprz do smaku
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, pora i czosnek i smaż 3-5 minut, aż zmięknie. Dodaj kabaczki, cukinie oraz marchew i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory i bulion, a następnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Wymieszaj z jarmużem i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Dodaj szpinak i gotuj kolejne dwie minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pragnij mnie – Randka z czekoladą
Zupa-deser
Składniki:
- 1/2 małego banana;
- 1 łyżka kakao;
- 1/2 szklanki mleka niesłodzonego na bazie roślin (migdałowe, sojowe, kokosowe);
- 1-2 daktyle;
- 1/4 szklanki świeżych malin
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.