Trwa ładowanie...

Trudno uwierzyć, że jest po 50-tce. Ania Popek mówi, że to też zasługa tego napoju

 Karolina Rozmus
14.08.2022 12:23
Dziennikarka zdradza sekrety swojego młodego wyglądu
Dziennikarka zdradza sekrety swojego młodego wyglądu (Instagram/Getty Images)

Dziennikarka ma 52 lata, ale zdjęcia publikowane przez nią w mediach społecznościowych wcale tego nie potwierdzają. Popek w jednym z wywiadów przyznała, że swój wygląd zawdzięcza regularnemu poszczeniu, wysypianiu się, a także pewnemu napojowi. Każdy z nas powinien włączyć go do swojej diety, nie tylko z uwagi na spektakularne działanie na urodę.

spis treści

1. Sekret urody Anny Popek

Trudno uwierzyć, że Anna Popek ma 54 lata
Trudno uwierzyć, że Anna Popek ma 54 lata (Instagram)

"Przyznam, że mam kilka rytuałów, które trzymają mnie w ryzach" – przyznała dziennikarka na łamach "Twojego Imperium".

"Przede wszystkim regularnie chodzę spać, nie objadam się przed snem, rzadko piję alkohol, a raz w tygodniu stosuję ścisły post. Nic wtedy nie jem, piję jedynie zioła, soki i zakwas z buraków. Żadna dieta nie działa tak skutecznie. No i ruch jest ważny. Bieganie, ćwiczenia rozciągające, spacery z psem to moja codzienność" – przyznaje.

Zobacz film: "Zakwas z buraków - prosty przepis"

Regularny sen oraz aktywność fizyczna od dawna wymieniane są przez ekspertów jako fundamenty zdrowia, składające się na te elementy stylu życia, które mogą wpływać pozytywnie lub negatywnie na ryzyko wystąpienia wielu schorzeń cywilizacyjnych.

Post z kolei, który w ostatnich latach zdobywa sobie coraz większe uznanie, nie zyskał jednoznacznie aprobaty w oczach lekarzy czy dietetyków. Głównie dlatego, że może być niewskazany w określonych schorzeniach, jak np. cukrzyca, ale także obaczony dużym ryzykiem doprowadzenia do groźnych niedoborów.

Jednak niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na poszczenie i czy jesteśmy amatorami długich spacerów, jeden element codziennej rutyny dziennikarki warto skopiować. Chodzi o regularne picie zakwasu z buraków. Dziennikarka przyznaje, że ten napój gości w jej menu niezmiennie od lat.

2. Zakwas z buraków – co się w nim kryje?

Produkty kiszone jak ogórki, kapusta, a także zakwas z buraków czy kefir, to źródło prebiotyków i probiotyków. Wpływają pozytywnie na mikrobiom jelitowy, ale też poprawiają pracę całego układu pokarmowego, wspierają odporność i chronią przed drobnoustrojami.

Zakwas z buraków to również prawdziwa bomba witaminowa, pełna żelaza i witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ krwiotwórczy i stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Do tego obniża poziom cholesterolu we krwi, a zarazem dzięki usprawnianiu pracy jelit, wspiera utrzymanie dobrej sylwetki.

Zakwas z buraków ma jeszcze jedną właściwość: niweluje stan zapalny w organizmie, neutralizując odpowiedzialne m.in. za proces starzenia organizmu wolne rodniki.

Substancja odpowiedzialna za kolor buraków, czyli przeciwutleniacz o nazwie betanina, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, które potwierdzają badania: chroni naczynia krwionośne, zapobiega rozwojowi Alzheimera, a nawet może przeciwdziałać tworzeniu komórek nowotworowych.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze