Wiosną nie znajdziesz zdrowszego warzywa. Chroni przed rakiem i wzmacnia serce
O burakach przypominamy sobie późną jesienią i zimą, gdy nie mamy zbyt dużego wyboru warzyw. Jednak wiosną pojawiają się w nowym wydaniu, zdecydowanie delikatniejszym, a równie wartościowym. Liczne badania potwierdzają, że buraki to jedno z najbardziej wartościowych warzyw świata.
1. Co się kryje w burakach?
Botwina to młode buraki ćwikłowe, które sprzedawane są wraz z liśćmi. W Polsce najchętniej robimy z niej zupę o wdzięcznej nazwie botwinka. Ale tak naprawdę z młodej wersji buraka warto wiosną i latem zrobić coś więcej – dodać do ryżu, kaszy, makaronu, zjeść w sałatce, nawet na surowo.
Okazuje się bowiem, że burak jest bardziej wartościowy, niż mogłoby się wydawać. Badacze na łamach "Critical Reviews of Food Science and Nutrition" wskazują, że buraki są źródłem pewnego barwnika, dostępnego w niewielu innych produktach. Zdaniem badaczy poza ceną i dostępnością buraki mają tyle korzyści zdrowotnych, że warto uczynić z nich stały element diety.
"Betalainy są unikalnymi pigmentami zawierającymi azot, występującymi wyłącznie w rodzinach z rzędu Caryophyllales i niektórych grzybach wyższego rzędu, gdzie zastępują antocyjany" – piszą naukowcy. Jedną z takich roślin są właśnie buraki.
Betalainy to w rzeczywistości cała grupa barwników. W roślinach pełnią szereg funkcji, jak ułatwianie zapylania roślin czy odstraszanie owadów. Dla ludzi cenna jest ich funkcja antyoksydacyjna.
Badacze w "Nutrients", przyglądając się betalainom, a konkretnie betaninie w buraku ćwikłowym, orzekli, że ta bulwa może być potężnym sprzymierzeńcem zarówno w profilaktyce, jak i w walce z szeregiem chorób. Wskazali, że intensywnie czerwony pigment ma działanie przeciwzapalne i wpływa protekcyjnie na naczynia. Włączenie buraków do diety może zapobiegać chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Dodali również, że buraki w diecie mogą wpłynąć pozytywnie na poprawę wyników sportowych u osób aktywnych!
A co jeszcze siedzi w młodej botwinie poza betaniną?
2. Co zawiera botwina?
Botwinę można przygotować znacznie szybciej niż buraki, bo to delikatne warzywo nie wymaga długiej obróbki. Młode listki można dodawać do sałatek, a bulwy – gotować, dusić, smażyć.
Botwina:
- jest źródłem błonnika i wapnia, a jednocześnie ma niewiele kalorii,
- zaledwie jedna szklanka botwiny pokrywa w całości dobowe zapotrzebowanie na witaminę A,
- zawiera rutynę i witaminę C, które mają działanie uszczelniające na naczynia krwionośne,
- zawiera luteinę w dużej dawce, dzięki czemu pozytywnie wpływa na wzrok,
- zawiera kwercetynę – silny związek o działaniu przeciwzapalnym i hamującym wydzielanie histaminy,
- zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo, przez co wspiera leczenie niedokrwistości.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl