Trwa ładowanie...

Mózg i serce ją uwielbiają. W Europie zajadają się polską rybą

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 11.11.2023 17:54
Mózg i serce ją uwielbiają. W Europie od lat zajadają się polską rybą
Mózg i serce ją uwielbiają. W Europie od lat zajadają się polską rybą (Getty Images)

Tradycyjna polska kuchnia kryje w sobie wiele skarbów - nie tylko smacznych, ale też zdrowych. Jeden z tych specjałów opiera się na słynnej polskiej rybie, której właściwości są cenione od wieków.

spis treści

1. Polska ryba, którą zajadała się Europa

Przez setki lat polska kuchnia słynęła z potraw przygotowanych z ryb słodkowodnych. Najsłynniejszym, znanym w całej Europie daniem, był szczupak po polsku, czyli gotowana ryba podawana w ostrym, słodkim i kwaśnym sosie.

Najstarsza receptura na ten polski specjał pochodzi z XV-wiecznych Czech. Natomiast od XVI wieku polskim szczupakiem zajadali się m.in. Szwedzi, Niemcy i Włosi.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
Szczupak ma wiele zdrowotnych właściwości
Szczupak ma wiele zdrowotnych właściwości (Getty Images)

Obecnie szczupak nadal należy do najbardziej cenionych ryb i warto po niego sięgać nie tylko ze względu na smak. To ryba bogata w składniki odżywcze, więc jest świetnym wyborem również ze względów zdrowotnych. Jest wsparciem dla serca, kości i mózgu, a także pomaga budować odporność.

2. Właściwości szczupaka

Szczupak to cenne źródło witaminy D, przez co wzmacnia kości i mięśnie. Jego mieso zawiera też kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Wpływają pozytywnie na serce, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i kontrolować poziom cholesterolu.

Z kolei zawarta w mięsie szczupaka witamina B12, wspiera pracę mózgu i komórek nerwowych i jest niezwykle istotna dla osób zmagających się z anemią.

Szczupaka warto jeść jak najczęściej w okresie jesienno-zimowym ze względu na odporność. Zawarte w nim białka wspierają układ immunologiczny, który lepiej radzi sobie z sezonowymi infekcjami.

W mięsie szczupaka znajduje się witamina B3, którą należy przyjmować przy zaburzeniach wchłaniania jelitowego, a z kolei mangan pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego ryba jest polecana diabetykom.

Szczupak to także sprzymierzeniec urody, wpływa pozytywnie na skórę (powinny go jeść osoby z trądzikiem i łuszczycą) i chroni przed wypadaniem włosów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze