Trwa ładowanie...

Odgrzybi organizm i ochroni wątrobę. Niesamowita moc

Avatar placeholder
17.10.2023 17:47
Naturalny antybiotyk, który odgrzybia organizm
Naturalny antybiotyk, który odgrzybia organizm (Getty Images)

Nasiona czarnuszki najczęściej wykorzystywane są w kuchni, ale znalazły także zastosowanie w kosmetyce. Małe ziarenka wyglądają niepozornie, ale skrywają w sobie prawdziwą moc. Dlaczego warto regularnie sięgać po czarnuszkę?

spis treści

1. Ziarenka o niezwykłej mocy

Czarnuszka to doskonale źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz cynk, selen, żelazo, miedź, potas i biotynę. Wpływ ziarenek na organizm robi wrażenie.

Obficie występujące w czarnuszce flawonoidy, alkaloidy, fitosterole i saponiny działają przeciwzapalne, a także chronią przed chorobami nowotworowymi i szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Nasiona wspierają układ odpornościowy oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Biotyna korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Regularne spożywanie czarnuszki obniża poziom glukozy we krwi, łagodzi astmę i pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych.

2. Naturalny odgrzybiacz

Szczególnie warte uwagi jest przeciwgrzybicze działanie czarnuszki. Nasiona chronią przed pasożytami i bakteriami, a także zapobiegają namnażaniu się w organizmie drożdżaków Candida Albicans.

Czarnuszka w kuchni zastąpi pieprz
Czarnuszka w kuchni zastąpi pieprz (Pixabay)

Grzyby Candida Albicans naturalnie występują w organizmie, ale ich nadmiar może powodować kłopoty z układem pokarmowym i skórą. Czarnuszka działa jak antybiotyk i wspiera odgrzybianie.

Niepozorne czarne nasiona chronią też błonę śluzową żołądka, wątrobę i nerki, szczególnie przed szkodliwym działaniem leków. Po czarnuszkę warto sięgać przy chorobach pasożytniczych.

3. Jak wykorzystać czarnuszkę?

Czarnuszkę do codziennego jadłospisu możemy wprowadzić na wiele sposobów. Ziarenka można dodawać do posiłków lub wykorzystać jako posypkę do wypieków. W kuchni mogą zastąpić pieprz i doskonale sprawdzą się w towarzystwie delikatnego mięsa.

Z nasionami czarnuszki warto też przygotowywać marynaty i sosy, można je nawet dodać do twarogu.

Inne sposoby na wykorzystanie ich to:

  • napar,
  • odwar,
  • nalewka.

Z czarnuszki powstaje także olej. Z cennych właściwości nasion powinny jednak zrezygnować kobiety karmiące piersią oraz osoby zmagające się z hipotensją.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze