Olej palmowy – dlaczego musisz go unikać? (WIDEO)
Utwardzony olej palmowy jest tani i łatwy w przechowywaniu, dlatego producenci żywności używają go praktycznie do wszystkiego. Znajdziemy go w gotowych produktach, chlebie tostowym, a nawet płatkach śniadaniowych.
Dlaczego olej palmowy jest niezdrowy i powinniśmy go unikać? Obejrzyj WIDEO i dowiedz się więcej. Olej palmowy dlaczego musisz go unikać? Olej palmowy jest tani, łatwo dostępny i ma długi okres przydatności do spożycia. Otrzymuje się go z owoców i nasion palmy olejowej.
Do produkcji żywności używa się utwardzonego tłuszczu palmowego, który jest szkodliwy dla zdrowia. Dlaczego? Rafinowany olej palmowy nie ma wartości odżywczych. W procesie utwardzania traci karotenoidy i antyoksydanty. Powstają za to tłuszcze trans, które są szkodliwe dla zdrowia.
Przyczyniają się do powstawania miażdżycy, co z kolei zwiększa ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Tłuszcze trans podnoszą poziom cholesterolu LDL we krwi. Spożywanie ich w nadmiernej ilości grozi nadwagą. Prowadzi też do powstania insulinooporności. Utwardzony olej palmowy, w jakich produktach go znajdziemy?
Olej palmowy jest powszechnie dodawany do produktów. Uważnie czytaj etykiety. Czasem olej palmowy występuje jako olej roślinny albo tłuszcz roślinny utwardzony. Możesz go znaleźć w margarynach, płatkach śniadaniowych, czekoladowych kremach do smarowania pieczywa, paczkowanym chlebie tostowym, gotowych daniach.
Oleju palmowego używa się tez do produkcji kosmetyków, na przykład szminek do ust. Proces produkcji oleju palmowego wpływa na niszczenie lasów deszczowych w Indonezji i Malezji. Zwierzęta zamieszkujące te lasy są skazane na wyginięcie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl