Olej rydzowy - właściwości i zastosowanie

Olej rydzowy kiedyś cieszył się dużą popularnością, wykorzystywano go w kuchni]. Jest to doskonały dodatek do śledzi, pasuje do nich idealnie. Po okresie zapomnienia ponownie zaczyna wracać do naszych domów. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ olej rydzowy jest wyjątkowym produktem, posiada on nie tylko doskonałe walory smakowe ale również pielęgnacyjne i lecznicze. Warto się dowiedzieć, jakie są jego zalety i w jaki sposób należy go wykorzystywać.

Olej rydzowy - właściwości i zastosowanieOlej rydzowy - właściwości i zastosowanie

Olej rydzowy jest pozyskiwany z nasion lnicznika siewnego. Roślina ta znana jest również pod innymi nazwami takimi jak lnianka, rydz, judra, rydzyk czy lennica. Należy ona do gatunku roślin kapustowatych uważa się ją za najstarszą z hodowanych w naszym kraju roślin oleistych. Jeszcze w latrach czterdziestych dwudziestego wieku olej rydzowy był powszechnie stosowany, jednak potem został wyparty przez olej rzepakowy i słonecznikowy. W ostatnich latach znowu wraca na nasze stoły dzięki swoim niesamowitym walorom smakowym, leczniczym i kosmetycznym.

Właściwości oleju rydzowego

Dużą zaletą oleju rydzowego jest to, że składa się on jedynie w dziesięciu procentach z kwasów nasyconych. Oznacza to, że w zdecydowanej większości zawiera on dobre dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Badania wykazały, że olej rydzowy ma bardzo podobny skład do oleju rzepakowego. Jednak wyróżnia się on procentowo dużą ilością:

  • kwasu ikozenowego,
  • kwasu alfa-linolenowego,
  • kwasów tłuszczowych omega-6,
  • kwasów omega-3.
Olej rydzowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek warzywnych.
Olej rydzowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek warzywnych.

Dobry stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6 świadczy o właściwościach zdrowotnych, jakie ma olej rydzowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej pracy między innymi układu nerwowego. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może być powodem:

  • problemów z zapamiętywaniem
  • braku koncentracji,
  • kłopotów ze wzrokiem,
  • depresji,
  • otyłości,
  • cukrzycy typu 2,
  • chorób o podłożu zapalnym.

Według specjalistów spożywanie odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych może również zapobiec rozwojowi niektórych chorób nowotworowych a także obniża stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów w surowicy krwi. Jak wiadomo wysoki poziom cholesterolu może być przyczyną wielu groźnych chorób układu sercowo-czyniowego.

Olej rydzowy zawiera także witaminę E, która korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów oraz zapobiega przed przedwczesnym rozpadem czerwonych krwinek.

Zastosowanie oleju rydzowego

Olej rydzowy doskonale sprawdza się w kuchni. Ma on dość specyficzny smak, który można opisać, jako korzenny, z nutą goryczy. W dawnych czasach olej rydzowy stanowił bazę maczanki do pieczywa. Dodawało się do niego posiekaną drobno i posoloną cebulę a następnie doprawiało się jeszcze pieprzem. W dzisiejszych czasach olej rydzowy jest głownie dodawany do różnego rodzaju surówek i sałatek. Można go również wymieszać z białym serem. Jednak według wielu osób olej rydzowy najlepiej pasuje do śledzi. Należy unikać smażenia na oleju rydzowym, ponieważ traci on wtedy swoje prozdrowotne właściwości.

Dzięki zawartości witaminy E, która jest doskonałym antyoksydantem, hamującym proces starzenia. Olej rydzowy jest także powszechnie wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Wytwarza się z niego różnego rodzaju środki pielęgnacyjne. Można go również nakładać bezpośrednio na skórę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka