Trwa ładowanie...

Olej z pestek dyni – właściwości, zastosowanie, cena

Olej z pestek dyni wykorzystywany jest w medycynie ludowej, kosmetyce oraz sztuce kulinarnej. Jego właściwości wspomagają leczenie chorób prostaty lub układu krążenia. Sprawdźmy właściwości oraz zastosowanie oleju z pestek dyni.

Zobacz film: "Pestki dyni poprawią sprawność seksualną"

spis treści

1. Olej z pestek dyni – charakterystyka

Właściwości dyni znano już kilka tysięcy lat temu. Jej nasiona wykorzystywano do zwalczania pasożytów, leczenia zatruć oraz chorób układu moczowego.

Dyni przypisywano różne znaczenia. Uważano, że pomaga ona chronić przed nieprzewidzianymi wydatkami. Dynia jest także podstawowym elementem dekoracyjnym podczas Halloween.

Olej z pestek dyni to tradycyjny składnik węgierskiej kuchni. Jest tłoczony na zimno. Wykorzystując 2.5 kg pestek można uzyskać około 1 l oleju.

2. Olej z pestek dyni – właściwości

Olej z pestek dyni zawiera 18.8% kwasów tłuszczowych nasyconych, 33.4% kwasów jednonienasyconych oraz 47.8% kwasów wielonienasyconych. W składzie posiada skwalen, fitosterole, witaminy A,D,E oraz te z grupy B.

W oleju pestek dyni znajdują się minerały takie jak: cynk, selen i potas.

Dynia to zdrowie i uroda
Dynia to zdrowie i uroda [8 zdjęć]

W ostatnich latach warzywo to stało się bardzo popularne i przestało być tylko amerykańską specjalnością....

zobacz galerię

Olej dyniowy jest bezpieczny dla naszego zdrowia, ale działa toksycznie na pasożyty.

Dzięki zawartym alkaloidom paraliżuje organizmy pasożytnicze. Przy usuwaniu pasożytów warto zastosować także środek przeczyszczający, który pomoże wydalić je z organizmu.

Zawarte w dyni kwasy tłuszczowe nienasycone zapobiegają różnym chorobom układu krążenia oraz obniżają poziom cholesterolu. Uważa się, że olej z pestek dyni pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Dzięki regularnemu stosowaniu poprawimy naszą pamięć i koncentrację. Obecne w oleju fitosterole łagodzą stany zapalne oraz objawy łagodnego przerostu prostaty.

Olej z pestek dyni stosowany zewnętrznie może być wykorzystany do pielęgnacji włosów i skóry. Zalecany jest przy różnego rodzaju przebarwieniach skóry, rozstępach lub skórze suchej i pękającej. Olej z pestek dyni przyspiesza regenerację skóry. Można go wykorzystać przy kuracji antycellulitowej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Olej z pestek dyni – zastosowania kulinarne

Olej z pestek dyni ma ciemnozieloną barwę. Charakteryzuje się orzechowym zapachem oraz smakiem. Używa się go na zimno. Pod wpływem temperatury traci wszystkie substancje zdrowotne.

Olej dyniowy może być wykorzystany jako dodatek do surówek, jajek, sałatek, warzyw lub sera. Będzie również świetnym dodatkiem do deserów.

4. Olej z pestek dyni – stosowanie

Jeśli olej z pestek dyni chcemy wykorzystać jako środek na pasożyty, powinniśmy kierować się następującym dawkowaniem:

  • U dorosłych – 1 łyżeczka oleju na czczo, po odczekaniu 2 godzin druga łyżeczka oraz łyżeczka środka przeczyszczającego;
  • U dzieci – 1 łyżeczka oleju na czczo, po czym łyżeczka środka przeczyszczającego.

5. Olej z pestek dyni – przechowywanie

Olej z pestek dyni powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej, aby temperatura w pomieszczeniu nie przekraczała 20 stopni Celsjusza. W szczelnym opakowaniu olej z pestek dyni można przechowywać przez około 3 miesiące.

6. Olej z pestek dyni – cena

Za olej z pestek dyni zapłacimy od około 30 do 60 zł za pół litra. Mniejsze buteleczki, w niższej cenie można nabyć w aptece. Cena oleju zależy od metody tłoczenia oraz pochodzenia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.