Zapycha tętnice. Używany w ten sposób zwiększa ryzyko zakrzepicy i miażdżycy
Choć oleje roślinne są alternatywą dla działających prozapalnie i powodujących odkładanie się płytki miażdżycowej tłuszczów zwierzęcych, to nie zawsze ich spożywanie będzie korzystne dla zdrowia. Dietetyk zdradza, że mogą być źródłem kwasów omega-6,
Pij co najmniej 2 łyżki dziennie. Ten olej oczyszcza wątrobę z toksyn i wspiera serce
Dorosły człowiek powinien spożyć od dwóch do sześciu łyżek oleju lnianego dziennie. Uznawany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, bo odtruwa wątrobę, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a nawet odchudza. Ale uwaga – jeden błąd może
Olej z ostropestu – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Olej z ostropestu to produkt, który można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie: bezpośrednio na skórę, włosy i paznokcie. Co zawiera? Na czym polega jego działanie? Dlaczego warto po niego sięgać i jak stosować? Co to jest olej z ostropestu?
Olej, który obniża wysokie ciśnienie. Sprawdź, czy wiesz, co jeść
Wysokie ciśnienie krwi powoduje złe samopoczucie. Może również stanowić zagrożenie dla życia. Nawet drobne zmiany w diecie pomogą obniżyć ciśnienie krwi. Olej dobry dla zdrowia Ważnym dodatkiem, który obowiązkowo powinien znaleźć się w kuchni osoby
Mogą chronić przed demencją. Każdy z nas ma ten składnik w kuchni
Najnowsze badania wskazują, że osoby, które spożywają kwasy omega-3 zawierające szczególnie cenny DHA, mają o niemal połowę niższe ryzyko zachorowania na Alzheimera niż osoby, w których diecie tych kwasów brakuje. To kolejne badanie potwierdzające właściwości
Olej rzepakowy jest bezkonkurencyjny. Tego o złocie polskich pól większość nie wie
Kwitnie wiosną oraz latem, zasypując pola złotymi kwiatami. Do widoku rzepaku przywykliśmy, traktując go jak pospolitą roślinę. Nie każdy jednak wie, że olej rzepakowy nazywany jest ''oliwą Północy'' i jest zarazem tłuszczem o najlepszym profilu lipidowym.
Choruje 10 mln Polaków. Ten składnik pomoże zbić wysokie ciśnienie
Z danych NFZ wynika, że niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze. Nieleczone wykańcza cały organizm oraz prowadzi do udaru, choroby niedokrwiennej serca czy niewydolności serca i nerek. Tymczasem metaanaliza ponad 70 badań wykazała, że
Sekret długowieczności? Pół łyżki dziennie może wydłużyć życie o kilka lat
Najnowsze wyniki badań obserwacyjnych, trwających aż 28 lat, pokazały, że oliwa z oliwek ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Pół łyżki stołowej na dobę może zmniejszyć ryzyko nowotworów, zawału, a także wydłużyć życie aż o jedną piątą. Marsz do sklepu
Wojna w Ukrainie wpłynie na polskiego konsumenta. Produkty z olejem palmowym mogą zalać rynek
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) opublikowała niepokojący komunikat. Wojna w Ukrainie ma wpływ także na polski przemysł spożywczy z uwagi na problemy z dostawami niektórych artykułów, zwłaszcza oleju słonecznikowego. W
Masło smakowe - przepisy na masło czosnkowe, ziołowe, chrzanowe, paprykowe i cytrynowe
Masło smakowe to masło wymieszane z dowolnymi dodatkami, które wzbogacają smak i aromat produktu. Masło smakowe może być dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych mięs i warzyw, dań z grilla czy ryb. Jak zrobić najlepsze masło smakowe? Co to jest masło
Olej z pestek granatu - co to jest, substancje odżywcze, zastosowanie, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania
Olej z pestek granatu to olej roślinny, który cieszy się ostatnimi czasy ogromną popularnością. Stosowany na skórę, działa silnie antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, regenerująco oraz przeciwstarzeniowo. Jakie inne właściwości posiada olej z nasion granatu?
Przechowywanie tłuszczów – co robić, a czego unikać? Co jest ważne?
Przechowywanie tłuszczów: masła, oliwy, oleju czy margaryny to ważna kwestia. Odpowiednie warunki pozwalają uchronić je przed utratą cennych składników odżywczych oraz cieszyć się długą datą przydatności do spożycia. W przeciwnym razie tłuszcze szybko
Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka (WIDEO)
Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka. Naukowcy twierdzą, że tylko jeden z analizowanych przez nich olejów może zmniejszać ryzyko nowotworu. Porównali właściwości oleju słonecznikowego, oleju z ryb oraz oliwy
Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!
Do wyboru, do koloru Stojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda? Zazwyczaj sięgasz po to, co już
Pieczesz ciasta na święta? Sprawdź, czy nie dodajesz szkodliwych tłuszczów trans
Tłuszcz jest jednym ze składników niezbędnych do powstania domowych wypieków. Przed świętami smakowitych wypieków kupujemy więcej. Często zwracamy wtedy uwagę na cenę, a nie na skład produktów. To błąd. Mogą ukrywać się w nich bowiem szkodliwe dla nas
Słonina - kalorie, wartości odżywcze, do czego wykorzystać
Słonina to część podskórna świni, na którą składa się praktycznie tylko tkanka tłuszczowa. Uważana jest za niezdrową i nie zalecana przez dietetyków. Jednak słonina w umiarkowanych ilościach może pomóc w uzupełnieniu niektórych niedoborów witamin, a
Masło czosnkowe - kalorie i wartości odżywcze, przepis, z czym jeść
Masło czosnkowe doskonale smakuje i pasuje do wielu potraw – zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. Można podawać je ze świeżo upieczoną grzanką lub wykorzystać do przygotowania pysznych sosów. Jak zrobić idealne masło czosnkowe i ile zawiera kalorii?
Olej rzepakowy - właściwości i wpływ na szczupłą sylwetkę, kwas oleinowy, zastosowanie, zastosowanie w kosmetyce
Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych olejów, jakich używamy w kuchni. Zna go każdy. Olej rzepakowy jest olejem bardzo uniwersalnym i wbrew pozorom posiada wiele właściwości. Jak mówi profesor dietetyki Penny Kris-Etherton, tak zwany tłuszcz
Olej arganowy - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Olej arganowy, nazywany płynnym złotem Maroka, to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Sprawdza się zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Jest doskonałym dodatkiem do potraw, szczególnie w daniach orientalnych. Jak wykorzystać olej arganowy i dlaczego
Czarnuszka może leczyć COVID-19? Obiecujące wyniki badań australijskich naukowców
Choć o czarnuszce słyszał chyba każdy, to stała się ponownie popularna stosunkowo niedawno. Tymczasem nazywana jest "złotem faraonów", bo olej z tych małych, czarnych ziaren odnaleziono w grobowcu Tutenchamona. O leczniczych właściwościach czarnego sezamu