Masło smakowe - przepisy na masło czosnkowe, ziołowe, chrzanowe, paprykowe i cytrynowe

Masło smakowe to masło wymieszane z dowolnymi dodatkami, które wzbogacają smak i aromat produktu. Masło smakowe może być dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych mięs i warzyw, dań z grilla czy ryb. Jak zrobić najlepsze masło smakowe?

Masło smakowe to smaczny dodatek do różnych dań.Masło smakowe to smaczny dodatek do różnych dań.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest masło smakowe?

Masło smakowe to klasyczne masło, które po uzyskaniu pokojowej temperatury miesza się ze dowolnymi dodatkami, na przykład świeżymi lub suszonymi ziołami, posiekanymi warzywami czy ulubionymi przyprawami.

Masło smakowe może być słodkie lub wytrawne, zwykle produkt łączy się z czosnkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką lub szczypiorkiem. W innych krajach dużą popularnością cieszy się masło z oliwkami czy pastą miso.

Masło smakowe to aromatyczny i smaczny dodatek do pieczywa, grillowanych mięs i warzyw, domowych zapiekanek, ziemniaków czy sałatek. Jest to też sposób na poprawienie smaku chudych mięs, na przykład piersi z kurczaka czy schabu.

Co najważniejsze, przygotowanie masła z dodatkami jest banalnie proste i bardzo szybkie. Wystarczą ulubione składniki, masło w temperaturze pokojowej, miska i przyrząd do mieszania. Dodanie świeżych ziół dodatkowo wzbogaca produkt o witaminy i składniki odżywcze.

Kalorie i wartości odżywcze masła bez dodatku soli

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 5 g (1 porcja)
Wartość energetyczna717 kcal35,9 kcal
Białko0,85 g0,04 g
Węglowodany0,06 g0,00 g
Cukier0,06 g0,00 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz81,1 g4,06 g
Tłuszcze nasycone50,5 g2,52 g
Tłuszcze jednonienasycone23,4 g1,17 g
Tłuszcze wielonienasycone3,01 g0,15 g
Cholesterol215 mg10,75 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów3,00 µg0,15 µg
Witamina B1 - tiamina0,01 mg0 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,00 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,04 mg0,00 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,11 mg0,01 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,00 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy3,00 µg0,15 µg
Witamina B4 - cholina18,80 mg0,94 mg
Witamina B12 - kobalamina0,17 µg0,01 µg
Witamina A2,499 i.u.125 i.u.
Witamina A684 µg RAE34,2 µg RAE
Retinol671 µg33,6 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten158 µg7,90 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E2,32 mg0,12 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K7,00 µg0,35 µg
Wapń24,0 mg1,20 mg
Żelazo0,02 mg0,00 mg
Magnez2,00 mg0,10 mg
Fosfor24,0 mg1,20 mg
Potas24,0 mg1,20 mg
Sód11,00 mg0,55 mg
Cynk0,09 mg0,01 mg
Miedź0,02 mg0,00 mg
Mangan0,00 mg0 mg
Selen1,00 µg0,05 µg
Woda17,94 g0,90 g

Przepisy na masło smakowe

Masło czosnkowe

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Masło w temperaturze przekładamy do miski, dodajemy czosnek i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub blendujemy na gładką masę. Następnie formujemy w dowolny sposób i wkładamy do lodówki.

Masło ziołowe

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 2,5 łyżki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i koperku,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dodajemy sól oraz drobno posiekane zioła. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.

Masło bazyliowe

Składniki:

Sposób przygotowania:

Miękkie masło mieszamy ze świeżą, drobno posiekaną bazylią. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy i wstawiamy do lodówki. W podobny sposób można przygotować masło tymiankowe lub pietruszkowe.

Masło chrzanowe

Składniki:

  • 150 g masła,
  • łyżka chrzanu,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

Masło w temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy z chrzanem, doprawiamy szczyptą soli, cukru i pieprzu. Całość formujemy i wkładamy do lodówki.

Masło paprykowe

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki chili.

Sposób przygotowania:

Miękkie masło dokładnie mieszamy z przyprawami, formujemy w rulonik i wstawiamy do lodówki. Masło paprykowe jest świetnym dodatkiem do kanapek lub tostów.

Masło cytrynowe

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżka posiekanego, świeżego koperku.

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z solą. Po kilku minutach dodajemy sok z cytryny, skórkę cytrynową i koperek. Całość miksujemy, a następnie formujemy w dowolny sposób i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Masło cytrynowe idealnie komponuje się z daniami z ryb, można podawać je bezpośrednio na stół lub nakładać na rybę przed pieczeniem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka