Polacy uwielbiają dodawać to warzywo do rosołu. Fatalne skutki
Opalanie cebuli do rosołu to popularny sposób na podkreślenie smaku i aromatu tego klasycznego dania. Czy jednak ta praktyka jest w pełni bezpieczna dla zdrowia? Eksperci spierają się w tej kwestii.
1. Bez rosołu nie ma polskiej kuchni
Rosół to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni, które od wieków gości na naszych stołach. Jego początki sięgają średniowiecza, kiedy to gotowanie mięsnych wywarów stawało się podstawą kuchni domowej.
Z czasem rosół zyskał miano potrawy wyjątkowej – serwowanej zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych obiadów rodzinnych czy świąt. Ciepły, aromatyczny i pełen smaku rosół uznawany jest za symbol domowego ciepła i tradycji kulinarnej. Nieodłącznym elementem jego przygotowania jest m.in. dodatek opalonej cebuli, która ma wzbogacić barwę i głębię smaku. Jednak czy taka metoda jest bezpieczna?
2. Czy opalanie cebuli jest bezpieczne?
Eksperci mają w tej kwestii podzielone zdania. Z jednej strony opalanie cebuli rzeczywiście może pozytywnie wpływa na smak rosołu dodając mu głębi i lekkiej ostrości, ale nie powinno się tutaj przesadzać.
Nadmierne przypalanie warzywa może doprowadzić do tego, że w zupie znajdą się składniki, których byśmy tam nie chcieli. Podczas długotrwałego opalania poza karmelizacją doprowadzamy także do zwęglenia zewnętrznych warstw cebuli.
W wyniku tego procesu do rosołu mogą przedostawać się toksyczne związki, takie jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może niekorzystnie wpływać na układ nerwowy. Co więcej, akrylamid uznawany jest za substancję o potencjalnym działaniu rakotwórczym.
3. Jak bezpiecznie można opalać cebulę do rosołu?
Aby uniknąć ryzyka dla zdrowia, warto przed dodaniem opalonej cebuli do garnka dokładnie usunąć jej przypalone części.
Inną alternatywą jest podsmażenie cebuli na suchej, nieprzywierającej patelni lub grillowanie jej w kontrolowanych warunkach, tak by uniknąć nadmiernego przypalenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.