Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Orzechowa strucla drożdżowa

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 23:56
Orzechowa strucla drożdżowa
Orzechowa strucla drożdżowa

Ciasto drożdżowe lubi chyba każdy i to dobrze, bo od czasu do czasu powinno ono pojawić się w naszym jadłospisie. Dobroczynny wpływ na zdrowie ta strucla zawdzięcza przede wszystkim drożdżom i orzechom włoskim. Drożdże zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B a poza tym niemało fosforu, cynku, magnezu, żelaza, potasu, selenu i chromu. Stanowią tym samym naturalny suplement w przypadku problemów z włosami – hamują ich przetłuszczanie, wypadanie, siwienie, przyśpieszają wzrost i poprawiają sprężystość!

Składniki (30 porcji)

  • 60 g świeżych drożdży,

  • 375 ml letniego mleka,
  • 750 g mąki,

  • 60 ml oleju roślinnego,

  • 100 g miodu,

  • 120 g mielonych orzechów włoskich,

  • 3 łyżki mleka skondensowanego (7,5% tłuszczu).



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę wsypać do miski, w której będzie miksowane ciasto. Dodać olej, miód i rozpuszczone drożdże, miksować najpierw na niskich obrotach, następnie na najwyższych, tak aby powstała gładka masa. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce, by wyrosło. Zagnieść je następnie na stolnicy, dodając orzechy i podzielić na trzy części. Uformować trzy jednakowe wałki i spleść je w warkocz. Ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić na jakiś czas, żeby ciasto znowu podrosło. Posmarować warkocz skondensowanym mlekiem i piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. 



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie287 kcal
Białka5,17 g
Tłuszcze17,01 g
Cholesterol2,5 mg
Węglowodany31,75 g
Błonnik1,23 g
Witamina C1,17 mg
Witamina A7,7 µg

Komentarz

Obecny w drożdżach chrom reguluje wahania poziomu cukru we krwi i zmniejsza apetyt. Dodatek orzechów w naszej strucli wzbogaca ją w magnez i białko roślinne. W tym przepisie masło zastąpiono olejem roślinnym, dlatego tak przygotowana strucla ma mało złego cholesterolu i może być spożywana nawet przez osoby z zaburzeniami lipidowymi.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze