Orzechowa strucla drożdżowa
Ciasto drożdżowe lubi chyba każdy i to dobrze, bo od czasu do czasu powinno ono pojawić się w naszym jadłospisie. Dobroczynny wpływ na zdrowie ta strucla zawdzięcza przede wszystkim drożdżom i orzechom włoskim. Drożdże zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B a poza tym niemało fosforu, cynku, magnezu, żelaza, potasu, selenu i chromu. Stanowią tym samym naturalny suplement w przypadku problemów z włosami – hamują ich przetłuszczanie, wypadanie, siwienie, przyśpieszają wzrost i poprawiają sprężystość!
Składniki (30 porcji)
- 60 g świeżych drożdży,
- 375 ml letniego mleka,
- 750 g mąki,
- 60 ml oleju roślinnego,
- 100 g miodu,
- 120 g mielonych orzechów włoskich,
- 3 łyżki mleka skondensowanego (7,5% tłuszczu).
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę wsypać do miski, w której będzie miksowane ciasto. Dodać olej, miód i rozpuszczone drożdże, miksować najpierw na niskich obrotach, następnie na najwyższych, tak aby powstała gładka masa. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce, by wyrosło. Zagnieść je następnie na stolnicy, dodając orzechy i podzielić na trzy części. Uformować trzy jednakowe wałki i spleść je w warkocz. Ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić na jakiś czas, żeby ciasto znowu podrosło. Posmarować warkocz skondensowanym mlekiem i piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 287 kcal |
Białka | 5,17 g |
Tłuszcze | 17,01 g |
Cholesterol | 2,5 mg |
Węglowodany | 31,75 g |
Błonnik | 1,23 g |
Witamina C | 1,17 mg |
Witamina A | 7,7 µg |
Komentarz
Obecny w drożdżach chrom reguluje wahania poziomu cukru we krwi i zmniejsza apetyt. Dodatek orzechów w naszej strucli wzbogaca ją w magnez i białko roślinne. W tym przepisie masło zastąpiono olejem roślinnym, dlatego tak przygotowana strucla ma mało złego cholesterolu i może być spożywana nawet przez osoby z zaburzeniami lipidowymi.