Ostrokrzew paragwajski
Ostrokrzew paragwajski jest gatunkiem wiecznie zielonego drzewa z rodziny ostrokrzewowatych (Aquifoliaceae Bartl), z którego pozyskuje się popularny na całym świecie napar o nazwie yerba mate. W suszonych liściach ostrokrzewu paragwajskiego znajdziemy mnóstwo prozdrowotnych składników, które stymulują centralny układ nerwowy. Stosowanie naparu poprawia pamięć i koncentrację, a także usprawnia nasz metabolizm.
1. Czym jest ostrokrzew paragwajski?
Ostrokrzew paragwajski to przynależący do rodziny ostrokrzewowatych gatunek wiecznie zielonego drzewa. Roślina występuje naturalnie w Argentynie, Brazylii, Paragwaju, a także w Urugwaju. Może osiągać od sześciu do nawet piętnastu metrów wysokości. Zaliczany jest on do roślin dwupiennych, podobnie jak wierzba, klon jesionolistny, jesion pensylwański, topola, grusza czy czerwony kasztanowiec. Dwupienność rośliny polega na tym, że kwiaty płci żeńskiej oraz kwiaty płci męskiej rozwijają się na różnych osobnikach tego samego gatunku.
Mocno rozgałęziony ostrokrzew paragwajski posiada zimozielone odwrotnie podłużnie jajowate liście, które z wierzchu wydają się błyszczące. Kwiatostany płci męskiej są złożone zwykle z kilkunastu kwiatków o barwie białej lub kremowej. Kwiaty płci żeńskiej są barwy zielonkawobiałej. Kwitnienie rośliny obserwować można w okresie od października do grudnia. Cechą charakterystyczną ostrokrzewu są mięsiste jagody, barwy ciemnoczerwonej bądź fioletowej.
Wysuszone, a następnie zmielone liście oraz gałązki ostrokrzewu paragwajskiego wykorzystywane są do produkcji yerba mate.
2. Jakie korzyści zdrowotne daje picie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego?
Ostrokrzew paragwajski jest powszechnie znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Z jego wysuszonych i zmielonych liści i gałązek wytwarza się yerba mate - naturalny napar o działaniu pobudzającym oraz orzeźwiającym. Wysuszone liście rośliny zawierają szereg cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi:
- witaminę A,
- tiaminę,
- ryboflawinę,
- witaminę C,
- witaminę E,
- witaminę H,
- krzem,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- mangan,
- sód,
- potas,
- miedź.
Oprócz wyżej wymienionych substancji wiecznie zielone drzewo zawiera także działające energetyzująco alkaloidy takie jak kofeina, teobromina, teofilina. Yerba mate poprawia działanie centralnego układu nerwowego, zwiększa pamięć oraz koncentrację.
Zawarte w jej składzie antyoksydanty działają przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo. To właśnie one wychwytują i eliminują z naszego organizmu wolne rodniki i ich reaktywne formy, niszczące w pełni zdrowe komórki.
Pijąc yerba mate usprawniamy działanie metabolizmu, spalamy większą ilość kalorii, rozluźniamy napięcie w naszych jelitach, redukujemy nadmiar stresu, zmęczenia oraz wyczerpania psychicznego. Warto wspomnieć również o istotnym wpływie ususzonych liści ostrokrzewu na gospodarkę tłuszczowo-węglowodanową.
3. Gdzie kupić suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego?
Suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego na przestrzeni ostatnich lat zyskały na popularności. Ludzie zastępują tradycyjną herbatę oraz czarną kawę, prozdrowotnym naparem yerba mate. Produkt ten dostępny jest zarówno w stacjonarnych sklepach herbacianych, jak i na aukcjach internetowych. Cena produktu w Internecie jest nieco niższa. 500 gramów suszu ostrokrzewu paragwajskiego kosztuje około dwudziestu, dwudziestu pięciu złotych. Cena ta nie jest wygórowana, biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne jakie daje picie naparu.