Ostrzega przed tymi słodyczami. Mogą doprowadzić nawet do śmierci

W nadmiarze nawet pozornie niegroźne słodycze na bazie naturalnych składników mogą być szkodliwe. Dowodzi temu przypadek mężczyzny z USA, który zmarł, gdyż nałogowo jadł cukierki z lukrecją. Ekspertka w dziedzinie dietetyki przestrzega przed tym, do czego te niepozorne słodycze mogą doprowadzić.

Te niepozorne słodycze okazały się dosłownie zabójczeTe niepozorne słodycze okazały się dosłownie zabójcze
Źródło zdjęć: © Getty Images / Instagram 
Maciej Rugała

Całkowicie zdrowy mężczyzna zmarł przez słodycze

Regularnie wychodził z psem na spacer, miał dość wymagającą fizycznie pracę. Jego lekarze oświadczyli, że nie miał chorób związanych z sercem. Nic nie zapowiadało, że 54-letni mężczyzna nagle straci przytomność, idąc przez miasto. Lekarzom nie udało się go uratować. Sprawę poruszyła jedna z użytkowniczek Instagrama, prowadząca profil o tematyce farmaceutycznej i dietetycznej.

Winowajcy tej niespodziewanej śmierci byli nieuchwytni przez długi czas, ponieważ nikt nie spodziewał się zagrożenia z tej strony. Powodem nagłej śmierci mężczyzny okazały się cukierki z lukrecją, ale nawet nie przez sam zawarty w nich cukier.

Substancją, która doprowadziła do śmierci była glicyryzyna. Przyjmowanie jej w zbyt dużej ilości prowadzi do arytmii serca, hipokaliemii (spadku poziomu potasu), nadciśnienia i występowania obrzęków. U 54-latka spadek poziomu potasu doprowadził do zawału mięśnia sercowego i śmierci. Już kilka cukierków może stanowić dużą dawkę glicyryzyny, a on pochłaniał je wręcz nałogowo, spożywając do dwóch opakowań dziennie przez okres trzech tygodni.

Produkty, które zmniejszają ryzyko zawału

- Nie powinny jej spożywać na pewno osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ może mocno podnosić ciśnienie. A warto tu zaznaczyć, że w Polsce odsetek populacji borykający się z problemami z nadciśnieniem jest dość wysoki. Nie powinny po nią sięgać także osoby biorące leki, które czasem myślą, że skoro biorą lekarstwa i ich stan jest dobry, to nie muszą być czujne. Również kobiety karmiące i w ciąży nie mogą spożywać lukrecji w nadmiarze. Schorzenia nerek i wątroby też są sygnałem do stronienia od lukrecji. Chociaż, paradoksalnie, lukrecja w odpowiednich ilościach może działać korzystnie na wątrobę - objaśnia mgr Kinga Głaszewska, dietetyk.

Gdy lukrecja jest zalecana dietetycznie, nie powinno jej się spożywać przez okres dłuższy niż cztery do sześciu tygodni. Korzeń zawiera silne substancje bioaktywne, jest słodki i specyficzny w smaku, co jednak nie każdemu odpowiada.

Czy lukrecja może być dobra dla zdrowia?

Lukrecja może być szkodliwa, gdy jest spożywana w nadmiarze. Dzieje się tak za sprawą licznych substancji biologicznie aktywnych, które znajdują się w jej korzeniu.

- Za główną substancję aktywną w lukrecji uważa się glicyryzynę, ale należy zaznaczyć, że zawiera mnóstwo innych związków jak flawonoidy czy kumaryny. Natomiast to właśnie na nieprzekraczanie normy glicyryzyny należy najbardziej uważać - wyjaśnia ekspert.

Wieki temu, ojcowie współczesnej medycyny pouczali, że to dawka czyni truciznę. Znaczy to, że często nawet pozornie szkodliwe substancje można wykorzystać prozdrowotnie, jeśli wystąpią w odpowiedniej dawce.

- Lukrecja może działać także prozdrowotnie. Jest znana z obniżania poziomu testosteronu, ma działanie estrogenopodobne. Kobiety w okresie postmenopauzalnym mogą rozważyć ją w swojej diecie. Działa także przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Może bardzo korzystnie wpływać na odporność i ma działanie wykrztuśne, dzięki czemu kojarzy ją się z okresem zimowych przeziębień. Regularne jej przyjmowanie nie może jednak trwać zbyt długo - tłumaczy dietetyczka.

Z wielu elementów diety można wydobyć pozytywne działanie. Ważne jednak, by każda większa zmiana nawyków żywieniowych była oparta o naukową wiedzę, a najlepiej - konsultację z doświadczonym dietetykiem, który określi korzystne aspekty nowej diety na podstawie naszego stanu zdrowia.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka