Trwa ładowanie...

Ostrzeżenie GIS. "Jaja na śniadanie" wycofane. Wykryto niebezpieczną bakterię

Jajka wycofane ze sprzedaży z powodu wykrycia bakterii salmonelli
Jajka wycofane ze sprzedaży z powodu wykrycia bakterii salmonelli (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem jaj. Podczas kontroli Inspekcja Weterynaryjna wykryła na skorupkach obecność pałeczek Salmonelli. Zatrucie Salmonellą jest szczególnie groźne dla dzieci i kobiet w ciąży.

spis treści

1. Jajka wycofane ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, w którym przestrzega przed kupowaniem i spożywaniem kilku partii jaj, których producentem jest Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski. Jak wyjaśniono w komunikacie GIS: "na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk)".

Po dodatkowych ustaleniach Inspekcji Weterynaryjnej zadecydowano również o wycofaniu jaj świeżych L i M pakowanych po 30 szt.

Zobacz film: "5 najgorszych dodatków do kawy"
(GIS)

Poniżej szczegóły dotyczące wycofanych produktów:

Produkt – "Jaja na śniadanie" AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301 Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301 Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301 Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

2. Spożycie grozi zakażeniem salmonellą

GIS w komunikacie ostrzega klientów przed zagrożeniem związanym z zakażeniem bakteriami Salmonelli. W związku z tym apeluje, by nie spożywać wskazanych partii jaj, szczególnie na surowo. Należy też pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne produkty po kontakcie z zanieczyszczonymi jajami.

3. Objawy salmonelli

Objawy salmonelli przypominają zatrucie pokarmowe, ale ich natężenie jest znacznie większe. Dolegliwości mogą pojawić się już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego posiłku. Choroba może doprowadzić do zakażenia niektórych narządów wewnętrznych, a także do schorzeń stawów. Zatrucie Salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci i kobiet w ciąży.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze