GIS: Wycofanie jaj ściółkowych. Przyczyną wykrycie pałeczek salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek salmonelli w jednej partii jaj ściółkowych dostępnych w sieci sklepów Stokrotka. Produkt został wycofany ze sprzedaży.
1. Salmonella w jajkach
Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania laboratoryjne, na podstawie których wykryła salmonellę w jednej partii jaj kurzych ściółkowych. Bakteria była obecna zarówno na powierzchni skorupek, jak i w treści jaj.
Szczegóły produktu:
Produkt – Jaja kurze ściółkowe.
Kod na skorupkach jaj - 2PL 14131317
Nr partii - 21.12.2020.O8
Termin przydatności do spożycia - 21.12.2020 r.
Producent – Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów
Ferma z której pozyskano jaja – Ferma Niosek Ząbkiewicz Sp. J., ul. Siemiątkowskiego 18, 05-540 Radzanów
Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903
Dystrybucja w sieci handlowej Stokrotka
Poinformowano, że konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu.
2. Zalecenia dla konsumentów
"Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - informuje Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
- GIS: wycofanie partii oleju z ryżu SoRiso naturalny 100 proc.
- GIS. Wycofanie Serka zakopiańskiego Światowid z gór 200g wyprodukowanego dla Biedronki. Wykryto groźną bakterię, która wywołuję listeriozę
- Kolejne wycofanie popularnych gotowych produktów. W żywności mogą być bakterie wywołujące groźną chorobę