5 z 8Nasiona moreli
Nie ma wielu regionów na świecie, w których jadłoby się nasiona moreli. Zdarza się nam jednak zjadać pestki innych owoców, np. wiśni czy czereśni. Takie miejsca w Europie, w których zjada się pestki moreli, występują np. w Turcji. Tam też odnotowywano śmiertelne zatrucia po ich zjedzeniu.
Ogólnie nasiona wielu owoców takich jak np. śliwki, wiśnie oraz jabłka, mają w sobie małe ilości amigdaliny, która to w procesie trawienia powoduje powstanie trującego cyjanowodoru. Można powiedzieć, że dopóki ktoś nie zdecyduje się na żywienie samymi pestkami, nie ma raczej powodów do obaw. Można też być spokojnym o nasiona jabłek, które zdarza się zjadać w większych ilościach nawet przypadkowo. Przez to, że są połykane w łupinkach, nie stanowią zagrożenia.
Zobacz także: Napój, który pomoże zerwać z nałogiem palenia papierosów