3 z 6Uniknięcie zawału serca
Jeśli będziemy jeść czosnek często, poprawimy funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje on bowiem działanie przeciwzakrzepowe, znacząco zmniejsza lepkość krwi (podobnie jak aspiryna). Jedzony regularnie sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne, dzięki czemu przepływ krwi jest usprawniony. Są one też mniej podatne na uszkodzenia.
Ponadto czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamując enzym ACE (nawet o 10 proc.), i poziom cholesterolu. Co więcej, oddziałuje on na śródbłonek naczyniowy. W efekcie naczynia krwionośne się rozkurczają.
W ten sposób czosnek zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca (dotyczy to zwłaszcza pacjentów z miażdżycą naczyń wieńcowych, którzy mają już za sobą jeden zawał).
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat naturalnej metody na pokonanie przeziębienia
Zobacz też: Powszechny mit na temat śniadania. Postanowiliśmy go obalić