4 z 6Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka
Czosnek (lub jego ekstrakty) zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej. Wyniki badań naukowców pokazują, że zmniejsza ryzyko zachorowania na kilka rodzajów raka. Badacze pod kierunkiem dr Carlotty Galeone z Instytutu Badań Farmakologicznych im. Mario Nergi w Mediolanie przeanalizowali wyniki badań osób zdrowych i chorujących na nowotwory. Wzięli pod uwagę styl życia i sposób odżywiania się.
Okazało się, że miłośnicy czosnku byli o 25 proc. mniej narażeni na raka okrężnicy niż pacjenci, w których diecie ten składnik nie występował. Ponadto stwierdzili, że obniżył on ryzyko zachorowania na nowotwór nerek i jajników.
Co więcej, czosnek niszczy odporną na działanie innych substancji bakterię Helicobacter pylori obecną w żołądku, która jest odpowiedzialna za nowotwór tego narządu. To zasługa dużej ilości obecnych w składzie czosnku silnych przeciwutleniaczy oraz allicyny. Łagodzi ona powstałe w organizmie stany zapalne, a ponadto chroni jego komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Zobacz też: Objawy raka kręgosłupa. Co może wzbudzić niepokój?