4 z 5Serce będzie pracować sprawnie
Jabłka są bogate w potas, żelazo i witaminę C. Dzięki tym składnikom mają pozytywny wpływ na serce. Poprawiają też krążenie krwi, zapobiegają żylakom i obrzękom. Co więcej, przeciwdziałają zawałowi.
Ponadto jabłka obniżają poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą. To zasługa obecnych w ich składzie pektyn, które dodatkowo neutralizują toksyczne substancje.
Zdaniem naukowców z University of Oxford jabłko działa na układ krążenia tak jak statyny — leki zapobiegające m.in. chorobie wieńcowej (nie powoduje przy tym skutków ubocznych). Stwierdzili, że gdyby osoby po 50. roku życia jadły ten owoc raz dziennie, można byłoby uniknąć 8,5 tys. zgonów z powodu udaru mózgu i zawału serca. Swoje spostrzeżenia opisali w “British Medical Journal”.
Zobacz też: Codzienne nawyki, które szkodzą twoim nerkom