3 z 5Ryzyko rozwoju raka spadnie
Naukowcy z uniwersytetu w Perugii we Włoszech ustalili, że jedzenie jabłek zmniejsza o 50 proc. ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie “Public Health Nutrition”. Co więcej, badacze dowiedli, że osoby, które jedzą te owoce, są mniej narażone na rozwój nowotworu płuc (o 25 proc.). Natomiast w przypadku kobiet, które włączyły jabłka do swojego jadłospisu, ryzyko raka piersi spadło o 20 proc.
Zdaniem naukowców wystarczy zjeść jedno jabłko dziennie, aby uzyskać opisany efekt. Pozytywny wpływ tych owoców na zdrowie to zasługa m.in. obecności w ich składzie związków pektynowych. Dzięki nim z organizmu usuwane są związki potencjalnie kancerogenne.
Ponadto błonnik wchodzący w skład jabłek ogranicza kontakt tych substancji z nabłonkiem jelit. To dodatkowo wzmacnia działanie antynowotworowe tych owoców.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat jesiennej diety
Zobacz też: Szkodliwa substancja, którą jesz codziennie. Nie chodzi ani o sól, ani o cukier