Owoce kandyzowane - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Owoce kandyzowane ulegają konserwacji na skutek wielokrotnego smażenia w coraz bardziej słodkim syropie. Gotowy produkt może mieć gładką, lśniącą powłokę lub widoczne, drobne kryształki cukru na powierzchni. Owoce kandyzowane sprawdzają się jako dodatek do drożdżówek, pączków, babeczek i muesli. Jak zrobić owoce kandyzowane i jak je przechowywać?

Owoce kandyzowane - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, przepisyOwoce kandyzowane - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy
Paula Komendarczuk

Czym są owoce kandyzowane?

Owoce kandyzowane to zakonserwowane owoce na skutek smażenia ich w słodkim syropie. Proces ten wykonuje się w pokrojonych w kostkę lub całych owocach, a także ich łodygach czy kwiatach.

Rodzaje kandyzowanych owoców:

  • owoce z powłoką z drobnych ziarenek cukru,
  • owoce z błyszczącą powłoką z karmelu,
  • owoce karmelizowane obsypane cukrem.

Owoce kandyzowane w 100 gramach zawierają:

  • wartość energetyczna - 321 kcal,
  • tłuszcz - 0,1 g,
  • cholesterol - 0 mg,
  • sód - 98 mg,
  • potas - 56 mg,
  • węglowodany - 83 g,
  • w tym błonnik - 1,6 g,
  • w tym cukry - 81 g,
  • białko - 0,3 g,
  • wapń - 18 mg,
  • żelazo - 0,2 mg,
  • magnez - 4 mg.

Zastosowanie owoców kandyzowanych

Owoce kandyzowane mogą być traktowane jako zamiennik ich suszonej wersji, choć mają wówczas bardziej słodki smak i wyższą wartość energetyczną.

Owoce poddane procesowi kandyzacji są wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle piekarniczym, jako dodatek do puszystych rolad, bab, pączków czy drożdżówek.

Stanowią też jeden z podstawowych składników świątecznego keksa, często lądują też na wierzchu tortów lub trafiają do koktajli owocowych. Można dodać je również do babeczek, muesli i pozostałych deserów.

Przepis na kandyzowane owoce

Składniki:

  • 0,5 kg dowolnych owoców,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

Dowolny rodzaj lub mieszankę owoców kroimy w kostkę lub plastry. Do tego celu idealnie nadają się pozbawione pestek brzoskwinie, nektarynki, jabłka, gruszki, śliwki czy morele.

1/3 wody doprowadzamy do wrzenia z 1/3 części cukru i do uzyskanego płynu dodajemy owoce. Odstawiamy rondelek na dobę w chłodnym miejscu.

Po upływie tego czasu powtarzamy czynność - zagotowujemy 1/3 wody z 1/3 cukru, dodając do mieszanki odcedzone owoce oraz syrop z dnia poprzedniego.

Rondelek ponownie odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Kolejnego dnia gotujemy ostatnią część cukru z wodą, łączymy z syropem i owocami i czekamy ostatnią dobę.

Następnego dnia owoce odsączamy i suszymy w piekarniku (10 minut w 140 stopniach Celsjusza). Można je dodatkowo oprószyć cukrem.

Błyskawiczny przepis na kandyzowane owoce

Składniki:

  • 0,5 kg dowolnych owoców,
  • 0,6 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

W niewielkim garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę i cukier, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę owoce i całość gotujemy na małym ogniu, uważając by składniki się nie przypaliły.

Garnek odstawiamy z ognia w momencie, gdy syrop stanie się brązowy. Wówczas dokładnie odcedzamy owoce, układamy je na papierze do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem i suszymy.

Przechowywanie owoców kandyzowanych

Kandyzowane owoce są dość trwałe, nie tracą swojego smaku ani aromatu. Należy przechowywać je w suchym i szczelnym opakowaniu, na przykład w słoiku lub metalowej puszce.

Mniejszą trwałością wyróżniają się owoce kandyzowane w syropie, je należy spożyć w ciągu kilku dni od zrobienia, ponieważ mogą spleśnieć.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka