Bataty kandyzowane – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Bataty kandyzowane w 100 gramach posiada wartość energetyczną 164 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,89 g białka,
- 32,1 g węglowodanów,
- 27,3 g cukrów,
- 2,10 g błonnika.
Bataty kandyzowane ma w 100 g 3,54 g tłuszczów, w tym:
- 2,17 g tłuszczów nasyconych,
- 0,88 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,20 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 9,00 mg cholesterolu.
Bataty kandyzowane – jakie ma witaminy?
Bataty kandyzowane to produkt zawierający 9,00 mg witaminy C,349 µg RAE witaminy A, 0,90 mg witaminy E,2,00 i.u. witaminy D oraz 2,10 µg witaminy K.
Bataty kandyzowane zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,04 mg witaminy B2,
- 0,41 mg witaminy B3,
- 11,60 mg witaminy B4,
- 0,31 mg witaminy B5,
- 0,05 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 0,01 µg witaminy B12.
Bataty kandyzowane – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Bataty kandyzowane ma w sobie:
- 26,0 mg wapnia,
- 0,79 mg żelaza,
- 13,00 mg magnezu,
- 25,0 mg fosforu,
- 178 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 119 mg sodu, 0,17 mg cynku,0,11 mg miedzi, 0,44 mg manganu i 0,80 µg selenu.
Bataty kandyzowane - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 105 g (1 sztuka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 164 kcal | 172 kcal |
| Białko | 0,89 g | 0,94 g |
| Węglowodany | 32,1 g | 33,7 g |
| Cukier | 27,3 g | 28,6 g |
| Błonnik | 2,10 g | 2,21 g |
| Tłuszcz | 3,54 g | 3,72 g |
| Tłuszcze nasycone | 2,17 g | 2,28 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,88 g | 0,93 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,20 g | 0,21 g |
| Cholesterol | 9,00 mg | 9,45 mg |
| Witamina C | 9,00 mg | 9,45 mg |
| Równoważnik folianów | 6,00 µg | 6,30 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,02 mg | 0,02 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,04 mg | 0,04 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,41 mg | 0,43 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,31 mg | 0,32 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,05 mg | 0,05 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 6,00 µg | 6,30 µg |
| Witamina B4 - cholina | 11,60 mg | 12,18 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,01 µg | 0,01 µg |
| Witamina A | 6,524 i.u. | 6,850 i.u. |
| Witamina A | 349 µg RAE | 366 µg RAE |
| Retinol | 28,0 µg | 29,4 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 3,858 µg | 4,051 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,90 mg | 0,95 mg |
| Witamina D | 0,10 µg | 0,11 µg |
| Witamina D | 2,00 i.u. | 2,10 i.u. |
| Witamina K | 2,10 µg | 2,21 µg |
| Wapń | 26,0 mg | 27,3 mg |
| Żelazo | 0,79 mg | 0,83 mg |
| Magnez | 13,00 mg | 13,65 mg |
| Fosfor | 25,0 mg | 26,3 mg |
| Potas | 178 mg | 187 mg |
| Sód | 119 mg | 125 mg |
| Cynk | 0,17 mg | 0,18 mg |
| Miedź | 0,11 mg | 0,12 mg |
| Mangan | 0,44 mg | 0,46 mg |
| Selen | 0,80 µg | 0,84 µg |
| Woda | 62,8 g | 65,9 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie