Trwa ładowanie...

Owoc o tajemniczej nazwie. Jedz codziennie, by obniżyć poziom cholesterolu.

Avatar placeholder
Dominika Najda 22.05.2023 14:56
"Drzewo siedmiu cnót" i jego owoce. Eksperci chwalą ze względu na właściwości zdrowotne
"Drzewo siedmiu cnót" i jego owoce. Eksperci chwalą ze względu na właściwości zdrowotne (Getty Images)

Walka z wysokim poziomem cholesterolu nie zawsze jest łatwa. Na szczęście istnieją naturalne metody, by go obniżyć. Niektóre z nich są również bardzo smaczne.

spis treści

1. Wysoki poziom cholesterolu a dieta

Jeśli we krwi znajduje się zbyt dużo substancji tłuszczowej, mówimy o podwyższonym poziomie cholesterolu. Początkowo nie powoduje to żadnych problemów, ale z czasem może prowadzić do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób.

Kumulacja cholesterolu prowadzi do blokady i stwardnienia naczyń krwionośnych, a tym samym utrudnia przepływ krwi i ostatecznie sprzyja rozwojowi miażdżycy oraz występowaniu udaru czy zawału serca.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu jest nieodpowiednia dieta, szczególnie bogata w tłuszcze nasycone. Niektóre pokarmy mogą zwiększać poziom cholesterolu, inne mogą go obniżać, a odpowiednio dobrany jadłospis może poprawić stan naszego zdrowia.

Persymona nazywana jest też kaki, chińską śliwką i hurmą
Persymona nazywana jest też kaki, chińską śliwką i hurmą (Pixabay)

2. Niepozorny owoc upora się z lipidami

Eksperci zalecają spożywanie persymony w celu obniżenia cholesterolu. Owoc zawiera błonnik, który według badań znacząco może przyczynić się do redukcji szkodliwych lipidów we krwi, a do tego pysznie smakuje.

Wiadomo również, że persymona jest bogata w beta-karoten i minerały, takie jak sód, magnez, wapń i żelazo, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Garbniki znajdujące się w owocach mają zdolność wiązania kwasów żółciowych.

Z badań opublikowanych w czasopiśmie ''Annals of Nutrition and Metabolism'' wynika, że błonnik bogaty w garbniki z młodych owoców persymony jest skutecznym produktem spożywczym do leczenia hipercholesterolemii.

Persymona pochodzi z Chin i północno-wschodnich Indii, ale obecnie uprawiana jest w wielu innych krajach. Owoce można spożywać na wiele sposobów – świeże lub przetworzone w formie dżemów, konfitur lub lodów. To też świetny dodatek do deserów i sałatek.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze