Owoc o tajemniczej nazwie. Jedz codziennie, by obniżyć poziom cholesterolu.
Walka z wysokim poziomem cholesterolu nie zawsze jest łatwa. Na szczęście istnieją naturalne metody, by go obniżyć. Niektóre z nich są również bardzo smaczne.
1. Wysoki poziom cholesterolu a dieta
Jeśli we krwi znajduje się zbyt dużo substancji tłuszczowej, mówimy o podwyższonym poziomie cholesterolu. Początkowo nie powoduje to żadnych problemów, ale z czasem może prowadzić do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób.
Kumulacja cholesterolu prowadzi do blokady i stwardnienia naczyń krwionośnych, a tym samym utrudnia przepływ krwi i ostatecznie sprzyja rozwojowi miażdżycy oraz występowaniu udaru czy zawału serca.
Jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu jest nieodpowiednia dieta, szczególnie bogata w tłuszcze nasycone. Niektóre pokarmy mogą zwiększać poziom cholesterolu, inne mogą go obniżać, a odpowiednio dobrany jadłospis może poprawić stan naszego zdrowia.
2. Niepozorny owoc upora się z lipidami
Eksperci zalecają spożywanie persymony w celu obniżenia cholesterolu. Owoc zawiera błonnik, który według badań znacząco może przyczynić się do redukcji szkodliwych lipidów we krwi, a do tego pysznie smakuje.
Wiadomo również, że persymona jest bogata w beta-karoten i minerały, takie jak sód, magnez, wapń i żelazo, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Garbniki znajdujące się w owocach mają zdolność wiązania kwasów żółciowych.
Z badań opublikowanych w czasopiśmie ''Annals of Nutrition and Metabolism'' wynika, że błonnik bogaty w garbniki z młodych owoców persymony jest skutecznym produktem spożywczym do leczenia hipercholesterolemii.
Persymona pochodzi z Chin i północno-wschodnich Indii, ale obecnie uprawiana jest w wielu innych krajach. Owoce można spożywać na wiele sposobów – świeże lub przetworzone w formie dżemów, konfitur lub lodów. To też świetny dodatek do deserów i sałatek.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl