Owoce antyrakowe
Owoce zawierają mnóstwo cennych witamin, antyoksydantów, polifenoli czy błonnika. Badania wykazują, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce łączona z aktywnością fizyczną zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Co ciekawe, niektóre z nich potrafią spowalniać tempo namnażania istniejących komórek nowotworowych. Które z nich powinniśmy jeść, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego rodzaju chorób?
To, że owoce są zdrowe, wie każdy. Jednak mało kto z nas zna dokładnie ich właściwości. A warto przypatrzeć się temu, co trafia na nasz stół i do żołądka. Istnieje pewna grupa owoców, która wykazuje działania antynowotworowe.
Sprawdź koniecznie:
1. Antyrakowe owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, mandarynki) kojarzą nam się z naturalnym źródłem witaminy C. Oprócz tego, zawierają jeszcze cenne właściwości antyrakowe. Mają dużo karotenoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Wzbogacone są również w potas i mnóstwo substancji zapachowych, zwłaszcza olejków eterycznych.
Antyrakowe owoce cytrusowe obfitują we flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. Substancje te wzajemnie się uzupełniają. A to przyczynia się do utrzymania w dobrej kondycji naczyń krwionośnych.
Świeży i orzeźwiający smak oraz zapach cytrusów zawdzięczamy wysokiemu stężeniu D-limonenu. To niejedyny jego walor. Oprócz tego wykazuje silne działanie antynowotworowe. Zapobiega rozwijaniu się nieaktywnych substancji rakotwórczych.
Najwięcej D-limonenu znajdziemy w skórce cytryny. Warto o tym pamiętać podczas gotowania i pieczenia. By wzmocnić działanie przeciwnowotworowe, owoce cytrusowe należy jeść na surowo lub w postaci świeżo wyciśniętego soku. Pozytywny wpływ owoców cytrusowych zmniejsza się pod wpływem tlenu, światła i ciepła. Właściwości zmieniają się także poprzez niekorzystne warunki przechowywania.
2. Zdrowe owoce jagodowe
Kolejną grupą owoców służącą naszemu zdrowiu są owoce jagodowe. Zawierają olbrzymią ilość antyutleniaczy, które ograniczają aktywność wolnych rodników. Związki te powodują utlenianie i uszkadzanie komórek w organizmie. Dzięki ich działaniu zmniejsza się więc szansa wystąpienia komórek rakowych.
Sprawdź koniecznie:
Owoce jagodowe posiadają w sobie składniki o działaniu antynowotworowym, czyli antocyjany. Składniki te chronią owoce i kwiaty przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz przed wpływem wyżej wymienianych wolnych rodników.
W podobny sposób działają też w organizmie człowieka. Chronią przed utlenianiem komórek. Ponadto wykazują działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe oraz antyalergiczne. I to wszystko znajdziemy w małych owocach jagodowych. Niech na naszym talerzu nie zabraknie więc: czarnych jagód, porzeczek, jeżyn, żurawin, aronii, wiśni i malin.
3. Jagody Goji - porcja zdrowia
Mówi się o nich, że są najzdrowszymi owocami na ziemi. I nic dziwnego. Ich skład to skarbnica witalności. Jagody Goji to owoce kolcowoju pospolitego (lycium barbarum), który pochodzi z Azji, z okolic Tybetu. Do nas docierają w postaci suszonej. Możemy je kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Są silnymi przeciwutleniaczami. Tym samym opóźniają procesy starzenia i chronią DNA przed atakami wolnych rodników. Jagody Goji zawierają cenne mikro- i makroelementy, witaminy B, C i E oraz ważny w profilaktyce raka selen. To również bogactwo magnezu, wapnia, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyrakowych wtórnych substancji roślinnych. Te ostatnie wytwarzane są przez rośliny z barwników, substancji zapachowych i smakowych.