Trwa ładowanie...

Pasta z bakłażanem

Avatar placeholder
15.03.2017 18:49
Pasta z bakłażanem
Pasta z bakłażanem

Podany przepis jest bardzo wartościową wersją dania z makaronem, szczególnie dzięki bakłażanom i pomidorom. Potas, żelazo i wapń, zawarte zarówno w jednym, jak i drugim warzywie, pozytywnie wpływają na stan naszych kości oraz na układy krwionośny i pokarmowy.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średni bakłażan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory,
  • 1/3 szklanki posiekanych zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżeczki kaparów,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub bazylii,
  • parmezan.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i dodaj bakłażana bez skórki i pokrojonego w kostkę, mieszając od czasu do czasu. W momencie, gdy warzywo stanie się miękkie, dodaj czosnek i przemieszaj, zostawiając na ogniu na około minutę. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj pomidory, oliwki, ocet, kapary, sól i pieprz, i duś, aż pomidory zaczną się rozkładać, maksimum do 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron na półtwardo i odcedź. Wrzuć go do rondla i wlej gotującą się mieszankę warzywną. Wymieszaj i rozłóż na talerze. Posyp natką pietruszki lub bazylią oraz parmezanem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie254,84 kcal
Białka7,94 g
Węglowodany38,16 g
Tłuszcze7,67 g
Błonnik3,00 g

Komentarz:

Bakłażany dzięki swojej niskiej kaloryczności nie tuczą oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Pomidory nadają potrawie słodki smak oraz lekkość.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze