Pasta z bakłażanem
Podany przepis jest bardzo wartościową wersją dania z makaronem, szczególnie dzięki bakłażanom i pomidorom. Potas, żelazo i wapń, zawarte zarówno w jednym, jak i drugim warzywie, pozytywnie wpływają na stan naszych kości oraz na układy krwionośny i pokarmowy.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średni bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 pomidory,
- 1/3 szklanki posiekanych zielonych oliwek bez pestek,
- 2 łyżki octu winnego,
- 4 łyżeczki kaparów,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 300 g makaronu spaghetti,
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub bazylii,
- parmezan.
Przygotowanie:
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i dodaj bakłażana bez skórki i pokrojonego w kostkę, mieszając od czasu do czasu. W momencie, gdy warzywo stanie się miękkie, dodaj czosnek i przemieszaj, zostawiając na ogniu na około minutę. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj pomidory, oliwki, ocet, kapary, sól i pieprz, i duś, aż pomidory zaczną się rozkładać, maksimum do 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron na półtwardo i odcedź. Wrzuć go do rondla i wlej gotującą się mieszankę warzywną. Wymieszaj i rozłóż na talerze. Posyp natką pietruszki lub bazylią oraz parmezanem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 254,84 kcal |
Białka | 7,94 g |
Węglowodany | 38,16 g |
Tłuszcze | 7,67 g |
Błonnik | 3,00 g |
Komentarz:
Bakłażany dzięki swojej niskiej kaloryczności nie tuczą oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Pomidory nadają potrawie słodki smak oraz lekkość.