Pasta z bobu

To bardzo zdrowa roślina strączkowa. Warto przygotować z niej pyszną pastę kanapkową.

Pasta z bobuPasta z bobu
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Bób zawiera sporą ilość białka, dlatego też jest dobrą alternatywą dla mięsa. Wiele w nim ponadto kwasu foliowego, potasu, witamin z grupy B i błonnika. Wspomaga pracę układu nerwowego i leczenie niedokrwistości. Polecany jest pacjentom z chorobami układu krążenia.

Bób jest ponadto źródłem lewodopy, prekursora dopaminy (neuroprzekaźnik odpowiedzialny z przekazywanie impulsów miedzy komórkami nerwowymi), dlatego też niektóre leki przeciwko chorobie Parkinsona są produkowane na bazie tej rośliny strączkowej.

Ostrożnie do konsumpcji bobu podchodzić muszą chorzy na dnę moczanową

Zdarza się ponadto, że bób wywołuje poważną reakcję alergiczną. Najczęściej związana jest ona z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (enzymu G6PD), a chorobę tę określa się mianem fawizmu (choroba fasolowa).

Bób jest warzywem, które na długo pozwala zapomnieć o głodzie. Stanowi więc idealną propozycję na śniadanie, zwłaszcza w formie pasty kanapkowej.

Składniki:

  • 1/2 kg świeżego bobu,
  • sok z jednej limonki,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka cukru,
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, oliwa, majeranek, cząber.

Przygotowanie:

W wodzie z dodatkiem łyżki cukru należy ugotować bób, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę majeranku, odrobinę cząbru i szczyptę soli. Bób należy odcedzić, przelać zimną wodą, a po ostudzeniu – obrać.

Szalotkę trzeba pokroić w drobną kostkę, a następnie zalać sokiem z limonki i odstawić na 30 minut.

Kolejny krok to roztarcie bobu na gładką masę, do której dodać należy sól, oliwę, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szalotki. 

Pasta idealnie komponuje się z grzankami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka