Perła z polskich pól. Stopuje rozwój komórek rakowych

Idealna do bigosu czy surówek - kapusta, bo o niej mowa, jest częstym warzywem goszczącym na stołach Polaków. Mimo powszechnej opinii, że nie zawiera zbyt wielu witamin czy minerałów, jest bardzo zdrowa i przeciwdziała wielu chorobom.

Hamuje rozwój raka. Wystarczy ją jeść dwa razy w tygodniuHamuje rozwój raka. Wystarczy ją jeść dwa razy w tygodniu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kapusta wcale nie taka pusta

Kapusta to jedno z najstarszych warzyw, liczące sobie aż cztery tysiące lat. Choć może sprawiać wrażenie "pustego" warzywa, w rzeczywistości jest bogata w witaminy i minerały. To, czego w niej brakuje, to kalorie - w 100 g znajdziemy jedynie 30 kcal.

Kapusta jest świetnym źródłem witaminy C - w 100 g znajduje się jej aż 47 mg, niemal tyle samo, co w pomarańczy. Jedna szklanka kapusty dziennie w zupełności zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Kapusta jest również bogata w błonnik, szczególnie korzystny dla jelit i serca, a największe jego ilości zawiera kapusta pekińska.

Dlaczego warto stosować okłady z liści kapusty?

Dodatkowo dostarcza żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy oraz beta-karoten, silny przeciwutleniacz. Warto zwrócić uwagę na fioletową odmianę kapusty, która zawiera antocyjany - cenne flawonoidy, występujące także w papryce i owocach jagodowych. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

Dlaczego warto jeść kapustę?

Na początku XX wieku, czasopismo "American Medicine" informowało o zdolności kapusty do przeciwdziałania stanom zapalnym, które towarzyszą chorobom takim jak dna moczanowa, astma, choroby reumatyczne czy nowotwory. Badania potwierdziły, że indole i izotiocyjaniny w kapuście mają silne działanie przeciwnowotworowe.

Badania wykazały, że spożywanie kapusty dwa-trzy razy w tygodniu może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego o 40 proc. Podobny efekt zaobserwowano przy spożywaniu kapusty kiszonej, brukselki i brokułów.

Najnowsze badania opublikowane w "Immunity" pokazują, że u myszy karmionych kapustą komórki odpornościowe w jelitach lepiej chroniły organizm przed stanami zapalnymi i nowotworami.

Dziś wiemy, że warzywa kapustne skutecznie chronią przed rakiem piersi, prostaty, trzustki, płuc, a także białaczką i glejakiem. Wśród najskuteczniejszych związków przeciwnowotworowych jest sulforafan, który znajduje się też w brokułach i ich kiełkach.

Do innych warzyw kapustnych o silnym działaniu przeciwnowotworowym należą: brukiew kalarepa, rzodkiewka, kalafior, rzeżucha rzepa, jarmuż chrzan i gorczyca.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka