Ziemniaki pieczone - opis, składniki, przygotowanie
Proponowane danie czyli ziemniaki pieczone świetnie sprawdza się jako przystawka. Może być jednak użyte jako dodatek do mięsa, najlepiej czerwonego, jak wołowina czy wieprzowina. Wiele osób sądzi, że ziemniaki pieczone to tylko tuczące warzywo tradycyjnie w polskiej kuchni dodawane do obiadu. Tymczasem właściwości ziemniaków pieczonych mogą być zaskakujące. Ziemniaki pieczone zawierają małą ilość ciężkostrawnego tłuszczu i dostarczają niewielką ilość kalorii, wobec czego trudno od nich przytyć.
1. Właściwości ziemniaków pieczonych
Ziemniaki pieczone mają właściwości zasadotwórcze, zatem działają odkwaszająco na organizm, któremu dostarczane jest regularnie mięso. Ponadto ziemniaki pieczone zawierają niewielką ilość kalorii, są za to doskonałym źródłem witamin oraz składników odżywczych takich jak: witaminy A, B1, B2, B3, B6 oraz wapń, fosfor, cynk, potas, magnez, błonnik, beta-karoten i żelazo. W połączeniu z ziołami i przyprawami oraz czosnkiem i cebulą są naprawdę zdrową bombą. Warto poznać tradycyjny przepis na ziemniaki pieczone
2. Składniki upieczonych ziemniaków
Ziemniaki pieczone nie są skomplkowanym daniem. Do jego przygotowania wystarczy zgromadzenie kilku podstawowych składników.
- 8 większych ziemniaków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek masła,
- sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 256,03 kcal |
Białka | 3,52 g |
Węglowodany | 27,5 g |
Tłuszcze | 13,82 g |
Błonnik | 3,83 g |
3. Jak piec ziemniaki?
Przygotowanie ziemniaków pieczonych nie zajmuje dużo czasu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do większego garnka wlej wodę, posól ją i wrzuć obrane ziemniaki, pokrojone w średniej grubości talarki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Odcedź ziemniaki i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w plastry i smaż, aż warzywo uzyska złoty kolor.
Dodaj czosnek i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu przez ok. 7-10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby czosnek i cebula przylgnęły do ziemniaczanych talarków. Przenieś teraz mieszankę do naczynia żaroodpornego i odkryte wsadź na dosłownie 5 minut do ciepłego piekarnika – tłuszcz wyparuje. Danie jest gotowe. Ziemniaki pieczone najlepiej jeść na gorąco.