Pieczonki z kociołka - jak zrobić, przepis, jak dbać o kociołek

Pieczonki z kociołka to niezwykle smaczna potrawa jednogarnkowa przygotowywana bezpośrednio na ogniu. Sekret polega na umieszczeniu mięsa i warzyw korzeniowych w żeliwnym, ciężkim garnku z pokrywą na śruby. Jak zrobić najlepsze duszonki i jak dbać o żeliwny kociołek?

Pieczonki z kociołka to potrawa jednogarnkowa, składająca się z mięsa i warzyw korzeniowych.Pieczonki z kociołka to potrawa jednogarnkowa, składająca się z mięsa i warzyw korzeniowych.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym są pieczonki z kociołka?

Pieczonki z kociołka (duszonki, prażonki) to sycąca potrawa jednogarnkowa, przygotowywana w specjalnym garnku na ognisku lub grillu. Kociołek zazwyczaj wykonany jest z żeliwa, ma trzy przykręcane nóżki i solidną pokrywę na śruby. Wstawia się go bezpośrednio w żar ogniska, przysypując dodatkowo jego dół. Po odkręceniu podstawy można umieścić go również na grillu, po uprzednim zdjęciu rusztu.

Duszonki to danie, zawierające mięso, warzywa korzeniowe i podstawowe przyprawy. Składniki umieszczone w naczyniu zależą od indywidualnych upodobań i regionu Polski.

Kociołek myśliwski zawiera dziczyznę, węgierski - sporą ilość ostrej papryki, a kociołek klasyczny to zwykle połączenie warzyw z boczkiem i kiełbasą.

Jak zrobić pieczonki z kociołka?

Prażonki zwykle traktowane są jako danie obiadowe, ze względu na sporą ilość mięsa. Zazwyczaj w garnku znajdziemy ziemniaki, buraki, marchew, cebulę, czosnek, boczek i kiełbasę, choć wiele osób dodaje również grzyby, inne gatunki mięs, ryby, a nawet sery czy owoce.

Do przygotowania pieczonek niezbędny jest kociołek, cały wykonany z żeliwa lub np. emaliowany w środku. Tradycjonaliści przekonują, że jedynie żeliwo nadaje potrawie niepowtarzalnego smaku i zapobiega przywieraniu składników do dna.

Na spodzie musi znaleźć się źródło tłuszczu, zwykle w postaci słoniny lub skóry z boczku. Następnie układa się liście kapusty i wybrane składniki, posypując je solą i pieprzem.

Na samym wierzchu powinien znaleźć się solidny kawałek masła i kolejna warstwa liści. Nie wolno zapomnieć również o dokładnym dokręceniu pokrywy.

Przepis na pieczonki z kociołka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 0,5 kg wędzonego boczku,
  • 2 kiełbasy zwyczajne,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 główka kapusty,
  • sól, pieprz,
  • słodka mielona papryka,
  • lubczyk.

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, a boczek i kiełbasę w cienkie plasterki. Kociołek wycieramy do sucha i nacieramy olejem, dno dokładnie pokrywamy liśćmi kapusty i układamy składniki warstwowo, posypując je przyprawami.

Najlepiej na dole ułożyć ziemniaki, następnie marchew, kiełbasę, cebulę i boczek, a na górze paprykę. Kolejność tę utrzymujemy do momentu aż skończą się składniki, wierzch dodatkowo posypujemy lubczykiem i okrywamy liśćmi kapusty.

Na wierzch możemy położyć kawałek masła lub margaryny, by mieć pewność, że składniki się nie przypalą. Kociołek należy szczelnie zamknąć, dokręcając pokrywę i ułożyć w rozpalonym ognisku na około 1,5 godziny.

Warto pamiętać, by otworzyć naczynie dopiero po upływie ok. 20-30 minut od zdjęcia go ze źródła ognia. Pieczonki z kociołka podajemy z dodatkiem maślanki lub kefiru.

Jak dbać o żeliwny kociołek do pieczonek?

Kociołek to ciężki żeliwny garnek z pokrywą i nóżkami. Nie wolno go myć w zmywarce, wymaga również specjalnego traktowania. Najważniejsze jest jego wypalenie przed pierwszym użyciem, w tym celu naczynie myje się ciepłą wodą z płynem, dokładnie płucze i wyciera do sucha, a następnie smaruje dużą ilością oleju.

Kociołek następnie stawia się na ruszcie, rozpala ognisko i czeka 15 minut. Po tego upływie czasu garnek należy zdjąć, poczekać aż ostygnie, ponownie umyć, osuszyć i natłuścić, dopiero wtedy jest gotowy do użycia.

Po zakończeniu gotowania pieczonek naczynie za każdym razem myjemy w ciepłej wodzie, wycieramy i smarujemy niewielką ilością tłuszczu, by nie rdzewiał. Mocno zapieczone resztki można zagotować z wodą, zabronione jest używanie ostrych myjek. Traktowany w ten sposób kociołek przetrwa lata w nienaruszonym stanie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka