Właściwości dobroczynnego działania natki pietruszki znane są na świecie od tysięcy lat. Jest ona bowiem doskonałą alternatywą dla aptecznych leków, które podnoszą odporność. Jedzona codziennie zwalcza przeziębienia, pomaga uporać się z gorączką i wyeliminować infekcje. Działa moczopędnie, co jest szczególnie ważne w procesie zwalczania chorób nerek i dróg moczowych. Dzięki dużej zawartości żelaza pomaga w walce z anemią, zapobiega próchnicy zębów i nieprzyjemnemu zapachowi z ust, wspomaga również trawienie. Oprócz tego oczyszcza krew, zwalcza wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Witamina A zapobiega chorobom oczu, a B12 wspoma układ nerwowy. Spożywanie natki jest także korzystne dla kobiet starających się o potomstwo – w zielonych listkach pietruszki znajdziemy bowiem potrzebny dziecku w okresie prenatalnym kwas foliowy.
Komentarze