Trwa ładowanie...

Pij 1 łyżeczkę po śniadaniu. Nalewka z agrestu wzmacnia serce, chroni przed anemią i miażdżycą

 Kamil S. Sikora
02.07.2022 15:56
Jakie właściwości ma agrestówka?
Jakie właściwości ma agrestówka? (Getty Images)

Po ten letni owoc warto sięgać nie tylko ze względu na jego orzeźwiający słodki i lekko kwaskowaty smak, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości. Żeby skorzystać z dobroczynnego działania agrestu, możesz samodzielnie przyrządzić z niego leczniczą nalewkę. Prosty przepis na tę miksturę znajdziesz poniżej.

spis treści

1. Właściwości agrestówki

Regularne sięganie po agrestówkę usprawni pracę naszego układu immunologicznego, dzięki czemu będziemy bardziej odporni na wirusowe i bakteryjne infekcje. Poza tym domowy preparat na bazie owoców agrestu wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy agrestówka chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźnia proces starzenia się organizmu. Cenne substancje obecne w agreście zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia anemii, schorzeń układu sercowo-naczyniowego i zaburzeń hormonalnych.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Składniki:

  • 1 lit spirytusu,
  • 2 kg agrestu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru,
  • cukier waniliowy.

Na początek dojrzałe owoce należy dokładnie umyć i usunąć z nich ogonki. Następnie zgniatamy albo nacinamy agrest tak, żeby popękał. Umieszczamy go w słoju. Owoce zasypujemy białym cukrem i cukrem waniliowym. Do mieszaniny dolewamy wodę, spirytus i świeży sok wyciśnięty z cytryny.

Pojemnik zakręcamy i zostawiamy na dwa tygodnie w nasłonecznionym miejscu. Żeby składniki dobrze się ze sobą wymieszały, warto od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem. Kiedy minie 14 dni, miksturę przecedzamy przez sitko z gęstymi oczkami i przelewamy do butelek, które szczelnie zakręcamy. Po ok. sześciu miesiącach będziemy mogli skorzystać z prozdrowotnych właściwości agrestówki. Nalewkę spożywamy po jednej łyżeczce w godzinach porannych po śniadaniu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze