Pij chociaż raz dziennie. Wysoki cholesterol nie będzie twoim problemem

Spożywanie fermentowanych produktów korzystnie wpływa na nasze zdrowie. W diecie mają one specjalne znaczenie, a ich wpływ pomaga nie tylko zapobiegać wielu dolegliwościom, ale także je leczyć.

Dbają o różnorodność mikroflory jelitowej i chronią przed chorobami. Koniecznie włącz do dietyDbają o różnorodność mikroflory jelitowej i chronią przed chorobami. Koniecznie włącz do diety
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zalety maślanek, kefirów i jogurtów

W procesie wytwarzania mlecznych produktów fermentowanych udział biorą kultury bakterii. To właśnie dzięki tym mikroorganizmom jogurty, kefiry i maślanki mają charakterystyczny smak oraz szereg korzyści zdrowotnych.

Spożywane wraz z produktami mlecznymi bakterie mają niebywale korzystny wpływ na naszą mikroflorę jelitową i stymulują układ odpornościowy. Fermentowane napoje są także cennym źródłem wartościowych składników pokarmowych.

W kefirach, jogurtach i maślankach przede wszystkim znajduje się mnóstwo pełnowartościowego białka o zbilansowanym składzie aminokwasowym. Są one także świetnym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, fosforu i potasu.

Mikroorganizmy ułatwiają proces trawienia tłuszczu, co wiąże się ze zwiększonym wydzielaniem soków trawiennych. Właśnie z tego powodu są zalecane osobom zmagającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Równowaga w jelitach

Regularne spożywanie fermentowanych napojów mlecznych hamuje wzrost i aktywność szkodliwych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym. Tego typu produkty mają właściwości antybakteryjne i pomagają zachować równowagę mikroflory jelitowej.

Nasz mikrobiom może zostać zakłócony przez wiele czynników, w tym długotrwałe lub częste stosowanie antybiotyków, terapie radiacyjne, zatrucia pokarmowe, a nawet stres. Wszystko to prowadzi do kłopotów z jelitami.

Fermentowane produkty ze specjalnymi kulturami bakterii nie tylko pomagają zachować różnorodność mikroflory, ale również łagodzą dolegliwości jelitowe, takie jak biegunki, wzdęcia i zaparcia.

Wprowadzenie jogurtu, maślanki lub kefiru do codziennej diety chroni organizm przed rozwojem mikroflory gnilnej i chorobotwórczej. Mikroorganizmy przyczyniają się do zdrowego poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka