Najzdrowsza herbata. Silna broń przed zakrzepicą, udarem, zawałem
Naukowcy z Uniwersytetu Nauki i Technologii Huazhong w Chinach przeprowadzili dogłębną analizę wyników 27 badań, które miały na celu zbadanie wpływu zielonej herbaty na uczestników. W eksperymentach wzięło udział łącznie 2194 osób. Wyniki badań, które zespół opublikował w raporcie, wskazują, że zielona herbata może znacząco obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo.
1. Dobroczynne właściwości zielonej herbaty
Zgodnie z powszechnie przyjętymi normami, prawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo powinien wynosić 100 miligramów na decylitr (mg/dl). Jeżeli poziom ten waha się między 100 a 125 mg/dl, mówimy o stanie przedcukrzycowym, natomiast poziom 126 mg/dl i więcej oznacza, że pacjent cierpi na cukrzycę.
"Połączone wyniki wykazały, że zielona herbata znacznie obniżyła poziom glukozy we krwi na czczo o 1,44 mg/dl bez wyraźnej heterogeniczności" – wskazują eksperci. "Jednak spożycie zielonej herbaty nie wpłynęło znacząco na wartości insuliny na czczo i HbA1c" – dodają.
To oznacza, że u osób cierpiących na cukrzycę, które przez pewien czas spożywały zieloną herbatę, stwierdzono spadek poziomu glukozy we krwi na czczo. Jednakże, nie zauważono żadnego istotnego wpływu na poziom insuliny na czczo oraz na poziom HbA1c.
Zielona herbata ma jednak wiele innych korzystnych właściwości. Oprócz tego, że obniża poziom cukru we krwi i przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej, działa również przeciwmiażdżycowo. Jest to możliwe dzięki zawartości flawonoli. Ponadto, polifenole i katechiny, które są obecne w zielonej herbacie, wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Dodatkowo, zielona herbata ma wiele innych korzyści dla zdrowia, takich jak:
- wspomaganie metabolizmu wątroby,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- poprawa wyglądu skóry (jest szczególnie polecana dla osób z cerą trądzikową i tłustą),
- przeciwdziałanie procesom starzenia się skóry,
- obniżanie ryzyka choroby wieńcowej, zawału serca i udaru,
- przeciwdziałanie powstawaniu cellulitu,
- redukcja problemów z nadciśnieniem,
- obniżanie poziomu trójglicerydów,
- zapobieganie tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl